Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavlja vrijeđati

Župnik iz Kastva: Homoseksualci su izbatinani od majke prirode

gaypride beograd (1)
AFP/Pixsell
13.10.2010.
u 14:51

Na najavu podnošenja kaznene prijave grupe Kontra Jurčević poručuje: “Budući da dolazi zima, a ja sam jako zimogrozan, lijepo bih molio moje prijatelje da mi u zatvor donesu koju dekicu više”.

Kontroverzni župnik iz Kastva Franjo Jurčević na svom blogu nastavlja s komentarima krvave nedjeljne beogradske “Parade ponosa”. Tako u novom javljanju o istoj temi kastavski župnik kaže “Vidim da sam svojim komentarom o događanjima u Beogradu dirnuo u osinjak homoseksualaca i lezbijki. I neka sam jer su to tipovi za žaliti, a ne osuđivati.

Pogotovo ne za batinati i tući jer su dovoljno izbatinani i istučeni od majke prirode. Koja su to njima prava ugrožena i koja to onda prava oni traže?”. Na najavu podnošenja kaznene prijave grupe Kontra, Jurčević poručuje “Budući da dolazi zima, a ja sam jako zimogrozan, lijepo bih molio moje prijatelje da mi u zatvor donesu koju dekicu više” pitajući “Što Kontra ima protiv mene kad ja nisam rekao ili napisao kontra njih?”

Koordinatorica grupe Kontra Sanja Juras ogorčena je što se u medijima daje toliko prostora ovakvim izjavama i pita kako netko može pozivati na krvoproliće, nazivati osobe psihopatima, a potom reći kako nema ništa protiv njih te drži da je ovdje riječ o izbjegavanju kaznene odgovornosti. U priopćenju Riječke nadbiskupije navodi se kako je dr. F. Jurčević i ranije izazivao pažnju svojim komentarima aktualnih društveno-političkih tema. Sadržaj priopćenja donosimo u cijelosti.

“Riječka nadbiskupija po tom se pitanju već ogradila i poduzela određene mjere te mu zabranila da svoje društveno-političke stavove iznosi kao predstavnik Crkve te da za to koristi bilo koji medij komunikacije povezan s Crkvom, od propovjedaonice, preko tiskanih crkvenih glasila do radioemisija.

Svoje stavove iznosi pod osobnim imenom na svom privatnom blogu. To dovoljno govori o tome da njegovo pisanje ne prenosi stavove Crkve i ne nailazi na odobravanje. Crkva mora osuditi i osuđuje svaki govor netolerancije i uvijek poziva na dijalog svih subjekata društva. Hoće li zbog ovog slučaja biti poduzete još kakve mjere prema dr. Jurčeviću u skladu sa Zakonikom kanonskog prava, o tome će odlučiti riječki nadbiskup Ivan Devčić kad pravne službe ispitaju slučaj.

Sadašnjim stavom Riječka nadbiskupija pokazuje da poštuje pravo na slobodu govora, toliko cijenjeno u suvremenoj demokraciji. Trenutačna je procjena da se pisanje dr. Jurčevića vodi na razini marginalne internetske rasprave koja na značenju dobiva upravo time što je prenose javni mediji. I ovaj primjer dokazuje da je lakše dobiti reklamu zbog neodmjerenosti nego zbog duhovnosti.

Ključne riječi

Komentara 249

QU
qube310
17:49 13.10.2010.

Pa pojam normalnog nije isti zdravom i bolesnom čovjeku. Za nas normalne ljude normalno je da muškarac voli ženu. Isto kao što muškarac koji boluje od pedofilije ne voli žene već djecu, tako i muškarac koji boluje od homoseksualnosti ne voli žene već muškarce.

RI
ribarpalunko
17:49 13.10.2010.

dr.kaš Više je on p. vidio nego što je ti možeš sanjati. Samo ti dr.kaj.

OB
-obrisani-
07:51 15.10.2010.

@ sinaj \"homoseksualci danas imaju jednaka građanska prava kao i svi drugi.\" --- Recimo priznati u javnosti da je homoseksualac i ne biti prebijen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije