Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predloženo ukidanje presude

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo žalbu na presudu za ratni zločin u Gruborima

sudnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.08.2015.
u 16:09

- Žalba je uložena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te je predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske pobijanu presudu ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje - navodi DORH

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu na prvostupanjsku presudu kojom su dvojica okrivljenika oslobođeni optužbi za ratni zločin počinjen u Gruborima.

Priopćenje objavljeno na stranicama DORH-a u nastavku prenosimo u cijelosti:

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je krajem srpnja podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su okrivljenici (1963. i 1957.) oslobođeni zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (11. 8. 2015.)

U prvostupanjskoj presudi okrivljenici su oslobođeni optužbe da bi 25. kolovoza 1995. u Plavljanskoj dolini; nakon što su grupe pod zapovjedništvom obojice okrivljenika ušle u zaselak Grubori; prvookrivljenik i jedan njegov podređeni vojnik pucali u civile, dok su drugi pripadnici iste grupe također pucali u civile i palili kuće u zaselku Grubori. Pri navedenom, prvookrivljenik nije poduzeo nikakve dužne radnje kako bi pripadnike svoje grupe spriječio u tome, a drugookrivljenik, vidjevši da i njemu podređeni pripadnici njegove grupe ubijaju civile i pale kuće, nije poduzeo nikakve dužne radnje da pripadnike svoje grupe spriječi u tome. Tom su prilikom od prostrijelnih rana preminuli M. G., M. G., J. G., J. G., M. G. i Đ. K. 

Žalba je uložena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te je predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske pobijanu presudu ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje. 

>> Željka Sačića terete da zločin u Gruborima nije spriječio te da ga je zataškavao

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
16:20 11.08.2015.

još jednom veliko hvala braniteljima što su nas obranili od četnika

BU
Bulaba
16:34 11.08.2015.

Očekivano, sukladno standardima udbaškog pravosuđa po kojima se Hrvatima sudi toliko puta koliko je potrebno da ih se osudi, a četnicima da ih se oslobodi.

BA
bakulušić
20:54 11.08.2015.

Netko želi novi slučaj "Hrastov". Vrti i poteži, glavno da se okreće da branitelji ne bi pomislili da su se riješili progona. I da se ne prestane pričati o hrvatskim zločinima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije