Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA PRESUDA

DORH potvrdio: Tomislav Horvatinčić ide u zatvor

Šibenik: Tomislav Horvatinčić po izlasku sa suda
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/7
04.12.2019.
u 11:50

– Mislim da je odluka Županijskog suda primjerena i da je, što se nas tiče, ovaj postupak završio, a eventualne pravne lijekove, na koje bi se obrana pozivala, neću komentirati. Sada je slučaj okončan i presuda je pravomoćna – rekla je Irena Senečić

Tomislav Horvatinčić ide u zatvor na četiri godine i deset mjeseci. Potvrdili su nam ovu odluku Županijskog suda u Zadru iz šibenskog DORH-a, a čime je sudski proces koji je trajao gotovo osam i pol godina konačno dobio epilog. 

Završetak procesa s tri suđenja i dva suca uslijedio je nakon što je Županijski sud u Zadru nakon osam mjeseci potvrdio prvostupanjsku presudu općinskog suda u Šibeniku. Riječ je o presudi suca Ivana Jurišića kojom je Tomislavu Horvatinčiću presuđeno za neizravnu namjeru za tragediju u kojoj su u naletu njegova glisera živote izgubili talijanski nautičari, supružnici Francesco Salpietro i Mariella Patelli. Pravomoćnost presude Županijskog suda potvrdila nam je državna odvjetnica Irena Senečić.

– Županijski sud u Zadru proslijedio je odluku Državnog odvjetništva u Zadru, a oni nama. Odlukom suda odbijaju se žalbe optuženika Tomislava Horvatinčića, ali i DORH-a, jer mi smo tražili veću kaznu. Mislim da je odluka Županijskog suda primjerena i da je, što se nas tiče, ovaj postupak završio, a eventualne pravne lijekove, na koje bi se obrana pozivala, neću komentirati. Sada je slučaj okončan i presuda je pravomoćna – rekla nam je Irena Senečić iz šibenskog DORH-a nakon što je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković potvrdio informaciju da je odluka konačno i donesena.

"Poštovani, obavještavam vas kako je drugostupanjska odluka u kaznenom predmetu Županijskog suda u Zadru poslovni broj  Kž-180/19 koji se vodi protiv Tome Horvatinčića zbog kaznenog djela iz čl. 272. st. 3. KZ/97 donesena i otpremljena strankama", istaknuo je Hrvoje Visković u e-mailu i tako riješio i kontroverzije uoči odluke.

Šibenik: Tomislav Horvatinčić po izlasku sa suda
1/13

Uoči ove odluke, odnosno ni mjesec dana ranije Jutarnji list je, naime, objavio neslužbenu informaciju prema kojoj je Županijski sud u Zadru već tada donio odluku i vratio postupak na početak zbog izmjene kaznenog zakona tijekom suđenja, a prema kojem je za djelo za koje se tereti Horvatinčić izmijenjena nadležnost suda. Navodilo se da će se Horvatinčiću opet suditi, ovaj put na Županijskom umjesto na Općinskom sudu. Glasnogovornik suda tada je demantirao da je donesena odluka o ukidanju presude iz proceduralnih razloga i navoda da se nije sudilo po za okrivljenika blažim uvjetima. O odluci suda pokušali smo dobiti komentar od Horvatinčićeva odvjetnika Branka Baice. On jučer nije govorio ni o ranijim tvrdnjama da je suđenje bilo nezakonito jer se nakon izmjena zakona Općinski sud nije izuzeo od odlučivanja u korist Županijskog suda, ali ni i o pravomoćnoj presudi Horvatinčiću, odnosno kazni zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci.

– U e-spisu nema ništa i ne mogu komentirati ništa dok presudu ne vidim – rekao nam je Branko Baica, odvjetnik Tomislava Horvatinčića.

Podsjetimo, u teškoj pomorskoj nesreći u primoštenskom akvatoriju u kolovozu 2011. godine u naletu Horvatinčićeva glisera Santa Maria na jedrilicu talijanskih nautičara, supružnici Francesco Salpietro i Mariella Patelli poginuli su na licu mjesta. Tomislava Horvatinčića teretilo se da je s neizravnom namjerom jureći gliserom pri brzini od 26 čvorova s uključenim pilotom i ne nadzirući stanje prometa na moru skrivio pomorsku nesreću u kojoj su živote izgubili talijanski nautičari. Na prvom suđenju sutkinja Maja Šupe proglasila ga je krivim iz nehaja i odbacila neizravno namjeru te osudila Horvatinčića na 20 mjeseci uvjetno. Tu je odluku poništio Županijski sud, a na ponovnom suđenju ista sutkinja Maja Šupe Horvatinčića je oslobodila krivnje prihvativši tvrdnju obrane da je imao sinkopu. Ta je presuda izazvala burne reakcije javnosti, ali i djece poginulih talijanskih nautičara koji su cijelo vrijeme demantirali Horvatinčićeve tvrdnje da ih je obeštetio.

I tu presudu Maje Šupe Županijski sud u Zadru je ukinuo, a određen je novi sudac Ivan Jurišić. On je u vrlo kratkom roku na šibenskom sudu donio presudu, kaznu zatvora za Horvatinčića u trajanju od 4 godine i 10 mjeseci. Sinkopu koju Horvatinčić do suđenja nije spominjao taj je sudac odbacio. Prihvatio je kao dokaz skicu pomorske nesreće koju je Horvatinčić potpisao i sudjelovao u izradi pred lučkim inspektorom. 

Prema informacijama iz pravosudnih krugova, Horvatinčić bi se na izdržavanje kazne trebao javiti najkasnije u roku od dva do tri mjeseca, a nakon pravomoćnosti presude može tek tražiti umanjenje kazne.

Ključne riječi

Komentara 69

DU
Deleted user
09:58 04.12.2019.

Hoce li Maja Supe odgovarati za svoje propuste?

SN
snoopy001
10:23 04.12.2019.

Bude i njemu Kokoš nosila kolače u zatvor?

TR
tramontana
10:06 04.12.2019.

Zatvor je za stoku sitnoga zuba, a to dokazuje i Kolinda, koja će lupiti šakom o stol i nositi takvima kolače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije