Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBVEZE ZDŽ više ulaže u visoko obrazovanje od svih hrvatskih županija

Županije Sveučilištu duguju milijun i pol KM

28.11.2008.
u 23:00

Županije osnivači koje bi trebale sustavno financirati Sveučilište u Mostaru u ovoj godini duguju više od milijun i petsto tisuća konvertibilnih maraka tome jedinom sveučilištu u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku.

Prošle godine Sveučilište je svojim financijskim planom od svih županija zatražilo 25 milijuna KM, a odobreno im je svega 8,500.000 konvertibilnih maraka. Od tih sredstava do sada je Sveučilištu uplaćeno svega šest milijuna KM. Riječ je o sredstvima uplaćenima do listopada.

Nedovoljna sredstva
Na Sveučilištu u Mostaru ističu da će ta visokoobrazovna ustanova doći u još teži financijski položaj ukoliko se nastavi takva katastrofalna financijska politika županija prema Sveučilištu.

ektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović navodi kako odobrena sredstva nisu dovoljna za minimalne potrebe Sveučilišta te u slučaju da županije isplate sva previđena sredstva niti ona nisu dostatna za izvođenje nastave i provedbu Bolonjskog procesa.

– Ove godine smo dostavili financijski plan Sveučilišta za 2009. godinu u iznosu od 32 milijuna KM i zatražili od županija da ga u cijelosti uvrste u svoje proračune – ističe rektor Majstorović.

Poziv županijama
Na Sveučilištu ističu kako je apsurd i nedopustivo i da ta minimalna sredstva od osam i pol milijuna konvertibilnih maraka županije ne mogu osigurati, što dovodi u pitanje realizaciju drugog ciklusa, odnosno diplomskih studija ključne faze provedbe Bolonjskog procesa.

– Dugoročno gledano, ako se nastavi takav odnos županija to će zasigurno ostaviti trajne i nesagledive posljedice po Sveučilište – ističe rektor te mostarske visokoškolske ustanove.

Na Sveučilištu se nadaju da će županije osnivači uvidjeti potrebu opstanka i razvitka jedinoga Sveučilišta na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini te ih pozivaju da podmire svoje obveze.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije