Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Županija u Krapini želi izgraditi inkubator za mlade poduzetnike

Inkubator
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
04.12.2013.
u 12:00

Poduzetnici početnici će u inkubatoru, koji bi se gradio u krapinskoj industrijskoj zoni, dobiti savjete, ali i jeftiniji prvi poslovni prostor

Grad Krapina darovao je Krapinsko - zagorskoj županiji šest parcela u industrijskoj zoni iza KTC-a, ukupne površine 8258 četvornih metara, čija je vrijednost 1,6 milijuna kuna, u svrhu pripreme EU projekta izgradnje Poduzetničkog inkubatora. Radi se o poslovnom objektu u kojem će se okupljati poduzetnici početnici, kojima će već oformljeni tim biti na dispoziciji i olakšati im prve korake do otvaranja vlastitog poduzeća, objasnila nam je voditeljica projekta Martina Jantol iz Zagorske razvojne agencije, koja će kao potporna institucija poduzetnicima biti partner na projektu, uz Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina.

Povezivanje s kolegama

- Savjetovat će im se na koja vrata trebaju pokucati, kako napraviti poslovni i marketinški plan i kako se povezati s kolegama poduzetnicima. Uz to, inkubator će početnicima pružiti subvencionirani najam poslovnog prostora u kojem će se baviti svojom djelatnošću dok ne stasaju na vlastite noge - objasnila je Jantol, dodajući da kod proizvodnih djelatnosti inkubacijska faza traje do pet godina, a kod uslužnih do tri godine.

- Prve godine je najteže te će tu biti najveća subvencija najma, kaže M. Jantol. Sam inkubator bio bi ukupne površine oko 2000 četvornih metara. U prizemlju bi bili inkubacijski prostori za proizvodne djelatnosti, na prvom katu bili bi testni pogoni, a na drugom katu zajedničke prostorije, konferencijska dvorana za edukacije te poslovni prostori u kojima bi bila i ZARA.

Analiza tržišta

- U tijeku je analiza tržišta koja će ukazati na to koji bi se prostori trebali napraviti, a pomoću anketa i Obrtničke i Gospodarske komore te Aktiva strojara KZŽ detektirat će se koji su strojevi potrebni - objašnjava, dodajući da zasad postoji samo procjena koliko bi to sve trebalo koštati. - Znamo da su postojeći inkubatori u zemlji koštali od 1,5 do tri milijuna eura, ovisno o opremanju. Bitno je reći da projekt planiramo financirati iz EU sredstava, prijavit će se na operativni program “Regionalna konkurentnost” - zaključuje Martina Jantol.

I gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i predsjednik Gradskog vijeća Željko Pavić zadovoljni su što se u Krapini kreće u realizaciju takvog projekta.- To je veliki plus za Krapinu, investicija kojom će se otvoriti prostor za edukaciju i zapošljavanje mladih, kao i mogućnost za suradnju sa drugim inkubatorima. U toj bi suradnji našeg i inkubatora u Sloveniji, ali i drugim županijama, sigurno napravili velik posao - zaključio je Pavić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije