Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Županica Lovrić Merzel kažnjena zbog krivo prikazivanog iznosa plaće

lovric
Nikola Čutuk/Pixsell
17.02.2010.
u 18:40

Županica kojoj je pet godina u imovinskoj kartici pisalo da ima plaću 14 tisuća kuna umjesto 19.037 kuna neto odluku Povjerenstva mora objaviti u lokalnom glasilu.

Zbog krivo prikazivanog iznosa plaće županicu Sisačko-moslavačke županije Marinu Lovrić Merzel saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je sa 10 tisuća kuna. Isto tako, županica kojoj je pet godina u imovinskoj kartici pisalo da ima plaću 14 tisuća kuna umjesto 19.037 kn neto odluku Povjerenstva mora objaviti u lokalnom glasilu. I to u roku od 30 dana.

Županica Lovrić u svom se očitovanju Povjerenstvu branila činjenicom da je odluka o plaći župana dostupna javnosti te da zbog toga nije prekršila odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer nije imala namjeru dati neistinite podatke već je napravljen previd u popunjavanju imovinske kartice. No ono što je za županicu Lovrić previd, za Povjerenstvo je ipak sukob interesa.

 Nevjerojatna situacija

 - Ovo je jedna nevjerojatna situacija. Da javni dužnosnici koji svoju poziciju u javnosti zastupaju na kritici nas ostalih sebe dovode u ovakvu nepriliku. Najmanje što bi čovjek nakon ovog mogao očekivati od dužnosnice je da istog trenutka plati ovu kaznu - komentirao je član Povjerenstva Vlaho Bogišić.

S njim se složio i HDZ-ov zastupnik Krunoslav Markovinović kojem je nedopustivo da pet godina netko prima plaću 19.000, a u kartici prikazuje da ima 14 tisuća kuna.

 - Ali ja bih upozorio i ostale zastupnike da obnove svoje kartice jer ima je plaća išla dolje. Doduše to je manji prekršaj od ovoga - našalio se Markovinović. Izrečenu kaznu županici Lovrić vjerojatno neće biti teško platiti. Jer još uvijek svaki mjesec prima nešto više od 20 tisuća kuna neto, odnosno gotovo 36 tisuća kuna bruto. Ali neće još dugo jer bi Sabor uskoro trebao donijeti Zakon o ograničavanju plaća lokalnih dužnosnika koje više neće moći biti veće od ministarskih. Samim time županici Lovrić plaća će se smanjiti za nekakvih sedam tisuća kuna.

 Sankcionirano i 40 lokalnih dužnosnika

 Povjerenstvo je sankcioniralo i 40 lokalnih dužnosnika jer nisu dostavili svoje imovinske kartice. Neki od njih su gradonačelnik Belišća Zvonko Borić, gradonačelnik Krapine Josip Horvat, gradonačelnik Klanjca Željko Kolar, zamjenica i zamjenik gradonačelnika Požege Jasenka Bešlić i Ivan Enjingi, sin poznatog vinara.

S obzirom na to da su dužnosnici zbog spomenutog propusta već bili kažnjeni sa 10 tisuća kuna, ali su se na kaznu oglušili, Povjerenstvo je donijelo odluku da im se više ne isplaćuju ni plaće ni naknade dok god ne dostave svoje imovinske kartice.

Komentara 20

DO
doktorica
07:08 18.02.2010.

Treba ju suspendirati i točka,

OB
-obrisani-
18:50 17.02.2010.

.-Svi znamo u kakvoj je situaciji zemlja u koju nas je dovela ova vlada, a nemamo se cemu nadati jer nas i dalje vodi ista ta vlada. Njihov odgovor na sve je povecanje poreza, povecanje cijene plina, struje, svega naa na što vlada ima utjecaj. Samo cijede narod, ali nema se više što cijediti. Ajde HDZ tipkaroši, ajde sad recite da je to zbog svjetske krize. To je usrok svega. Svjetska kriza je potaknula lopove iz HAC-a da naplacuju farbanje tunela duplo, nesposobnjakovice iz HEP-a da kupuju struju po cijeni duplo, ... Za sve to je kriva svjetska kriza.

OB
-obrisani-
00:29 18.02.2010.

A je li nadoknadila manjak u proračunu izazvan kupovinom na tisuće jaja, povodom posjete krivokletnika sa Pantovčaka Si-Mo županiji, a smrada čak nisu ni gađali s tim jajima kako bi se trošak mogao opravdati ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije