Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promocija turizma

Župan Komadina u New Yorku: Pozivamo Amerikance na Kvarner!

promocija kvarner (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero/VLM
1/3
25.02.2011.
u 07:21

Hrvatska je kao europska turistička destinacija već nekoliko godina hit među Amerikancima, kaže Andreja Cvitković, direktorica ureda HTZ-a u New Yorku.

Amerikanci pokazuju sve veći interes za ljetovanjima i odmorom u kvarnerskim hotelima i domaćem smještaju te našim lječilištima pa smo stoga doputovali u Veliku Jabuku kako bi Newyorčanima i putničkim agencijama približili turističke i zdravstvene  potencijale primorsko-goranske županije. Tim je riječima Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije za Večernji list, komentirao svečano predstavljanje Kvarnera u četvrtak navečer na večeri u prestižnom „Athletic klubu“ na Manhattanu.

U organizaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, Primorsko-goranske županije i Turističkog ureda Kvarnera pedesetak američkih putničkih agencija, turističkih i aviokompanija upoznalo se s mogućnostima organiziranog i individualnog odmora na Kvarneru koji je zbog blage klime Amerikancima zanimljiv tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnoj sezoni.

– Hrvatska je kao europska turistička destinacija već nekoliko godina hit među Amerikancima i njihov interes za našom zemljom želimo produbiti raznolikom ponudom, a Kvarner pruža raznolike mogućnosti odmora i zabave te vjerujemo da će prezentacija tog kraja turističkim djelatnicima New Yorka donijeti dobre rezultate. To za naše turističke djelatnike u prevedenom smislu znači mnogo više američkih gostiju ovoga ljeta u Opatiji, Rijeci, Lovranu i drugim predivnim mjestima kvarnerskog kraja – izjavila je Andreja Cvitković, direktorica ureda HTZ-a u New Yorku.

Župan Zlatko Komadina otkriva da će se za višednevnog posjeta New Yorku sastati i s brojnom hrvatskom iseljeničkom zajednicom koja dolazi iz kvarnerskog i istarskog kraja, a velika većina živi u predjelu Queens na Long Islandu.

– Kvarnerski iseljenici neumorno pomažu svoj rodni kraj i trudimo se održavati dobre kontakte s njima i pomogli smo u zadržavanju dobrih zračnih veza s Krkom jer poznato je da u ljetnim mjesecima posjećuju domovinu. Želja mi je da ih tijekom boravka u New Yorku kad ću biti gost na iseljeničkim proslavama u Astoriji kao župan informiran i o mogućnostima investiranja i povratka u Hrvatsku i Kvarner – naglasio je Komadina.

Na pitanje hoće li kao visoki dužnosnik SDP-a među iseljenicima lobirati za svoju stranku i njihovu potporu na idućim parlamentarnim izborima, Komadina je rekao da „to nije bio cilj dolaska u Ameriku.“

– Hrvatski iseljenici imaju definiran svoj status u Ustavu, oni imaju pravo glasovanja i o toj temi nema potrebe razgovarati jer svi oni dobro znaju svoja prava, a moja je želja povećati investicijska ulaganja i što veći broj turista, a to znači i hrvatskih iseljenika u kvarnerski kraj.

Na Kvarnerskoj večeri u New Yorku sudjelovali su i vodeći ljudi Liburnia Riviera Hotela iz Opatije, Travelana iz Rijeke, Hoteli Baška d.d iz Baške, turistička agencija Katarina Line iz Opatije, Thalassotherapia iz Opatije, Klaster medicinskog turizma i ACI Opatija.

Za večerom su služena samo Toljanić vina koja je donirala obitelj Toljanić iz Vrbnika.

– Imamo pozitivna iskustva s američkim turistima i znamo se prilagoditi njihovim potrebama te ih pozivamo da osim ljetnih i zimske mjesece provedu u našim hotelima – rekao je Kristijan Staničić, predsjednik uprave Liburnia hotela u Opatiji.

Hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da hrvatska turistička ponuda na Kvarneru privlači brojne američke goste te ona kao rođena Riječanka svima zainteresiranima govori o ljepotama tog hrvatskog kraja.

Generalni konzul RH u New Yorku Marijan Gubić naglašava da će izravne zračne veze između Amerike i Hrvatske najviše ubrzati dolazak američkih gostiju u Hrvatsku, a onda i u kvarnerski kraj.

Kvarnersku večeru posjetila je i novinarka i producentica Ashley Colburn iz Kalifornije koja je prošle godine dobila prestižnu nagradu Emmy za dokumentarac o ljetovanju u Hrvatskoj.

Goste su tradicionalnim kvarnerskim pjesmama oduševili sopranistica Vivien Galletta i Voljen Grbac, tenor HNK Rijeka.

Komentara 3

OB
-obrisani-
08:56 25.02.2011.

bolje da imamo UNIJU sa Amerikom nego sa Europom......

DO
downunder
09:51 25.02.2011.

Lukave su ove komunjare. Prvo su raselile Hrvate na sve četiri strane svijeta a sad bi htjeli od njih izmusti neku lovu.

OB
-obrisani-
02:52 26.02.2011.

Je li to onaj Komadina kojem je Trst bliži od Zagreba i koji za Savudrijsku valu kaže zašto se prepiremo s Talijanima oko te \"maramice\" mlora umjesto da im mirno damo? (Jebate da ga čuju njegovi partizanski preci?) + Daa možda ta sirovina ne zove turiste iz Amerike u Trst ili slovensko primorje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije