Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski sud za ljudska prava

Zsolt Hernadi tužio Hrvatsku

Zsolt Hernadi je rekao da sve dok MOL nije u mogućnosti održavati smislene konzultacije s hrvatskom Vladom o budućem razvoju neće biti nikakvog napretka na tom području
Foto: Reuters
04.09.2017.
u 10:42

Prigovara da mu je Hrvatska izdajući europski uhidbeni nalog ograničila mogućnost kretanja zbog bojazni da će biti uhićen i izručen RH

Zsolt Tomas Hernadi podnio je tužbu protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP), izvijestio je Ured zastupnice RH pred ESLJP-om Hrvatski sabor, Ured predsjednice države, Vladu, Ministarstvo pravosuđa, ministra i ravnatelja policije, Vrhovni i Ustavni sud, DORH i Županijski sud u Zagrebu.

Hernadi prigovara da mu je Hrvatska povrijedila pravo na slobodu kretanja izdajući Europski uhidbeni nalog (EUN) na temelju rješenja istražnog suca u postupku u kojem je osumnjičen za mito. Hernadi se žali da mu je ograničena mogućnost kretanja zbog bojazni da će biti uhićen i izručen RH. Navodi da je devet zemalja EU (Luksemburg, Italija, Slovačka, Cipar, Letonija, Norveška, Estonija, Švedska i Rumunjska) odbilo EUN, dok su Njemačka i Austrija izričito navele da po njemu neće postupiti.

Interpol ga je u studenome 2016. izbrisao s liste traženih osoba. Hernadi je tužbu podnio nakon što je iscrpio pravni put u Hrvatskoj, gdje su i Vrhovni i Ustavni sud odbili njegove žalbe. Šefica Ureda zastupnice RH pred ESLJP-om Štefica Stažnik obrazlaže kako će Hrvatska morati obraniti postupanje svih svojih nadležnih pravosudnih tijela, kojima je stoga i poslala dopis vezano za EUN protiv Hernadija. Stoga ih poziva na intenzivnu suradnju da bi ESLJP-u obrazložili zakonitost EUN-a, legitiman cilj njegova izdavanja, nužnost u demokratskom društvu i da to za Hernadija nije predstavljalo prekomjeran individualan teret, što su standardni testovi kroz koje prolazi svaki državni akt pri ocjeni na ESLJP-u. To je drugi takav zahtjev protiv RH zbog europskog uhidbenog naloga pa Stažnik skreće pozornost na senzibiliziranost ESLJP-a po pitanju primjene prava EU u slučaju sumnje o povredi ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Konvencijom.

Komentara 36

GU
Gustirna
11:15 04.09.2017.

Da mi je samo znati s kim je krunski svjedok udbasa bajica podjelio onih 'sanaderovih' 5 miljuna eura....svi sute ...i udba i nacional i index...

VL
vladimir964
11:00 04.09.2017.

Još jedan autogol naše(naših) nesposobnih, nepromišljenih, diletantskih, osvetoljubivih i uobraženih vlada. Sve to će porezni obveznici već platiti masno. I još nešto g. autoru: hrvatski nije "izričito" što je srpski izraz, nego "izrazito"

GU
Gustirna
12:42 04.09.2017.

Bilo bi dobro da hernandi tuzi i medije koji su udbasku snimku iz birtije ,sa ceduljom na kojoj se nista ne vidi, proglasavali dogovor oko mita....a sada ti mediji pojma nemaju kako je udbaski krunski svjedok napustio hrvatsku na casnu udbasku rijec da ce vratiti 'sanaderovih' 5 miljuna eura...umjesto da predmet preuzmu svicarski sudovi i drzava...jer vidi cuda,sada nema ni krunskog svjedoka a ni love...ali osnovana sumnja jos lebdi u zraku kako je to bilo dogovoreno... jer krunskog svjedoka nitko ne potrazuje od svicarske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije