Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Žrtve seksualnog zlostavljanja opisale susret s papom

18.04.2008.
u 07:31

Tri žrtve seksualnog zlostavljanja katoličkih svećenika u SAD-u, koje su se u četvrtak u Apostolskoj nuncijaturi u Washingtonu susrele s papom Benediktom XVI, opisale su u intervjuu TV mreži CNN taj susret kao emotivan, otvoren i takav da ispunjava nadom.

Papa se u četvrtak u kapelici nuncijature nenajavljeno sastao s manjom skupinom žrtava pedofilskog skandala, koji potresa Rimokatoličku crkvu u SAD od 2002. i čije je prevladavanje jedna od središnjih papinih poruka u obraćanju kleru i vjernicima tijekom posjeta Americi.

"Oni su molili sa Svetim ocem, koji je nakon toga saslušao njihova osobne iskaze i ponudio im riječi ohrabrenja i utjehe", rekao je papin glasnogovornik Federico Lombardi.

Razgovor s Papom, neke od žrtava opisale su kao otvoren i bez scenarija.

"Rekao sam mu da ima karcinom koji raste u njegovom svećenstvu i da treba nešto učiniti s time", izjavio je jedan od sudionika susreta, Bernie McDaid, za CNN.

McDaid je ispričao kako je otišao osjećajući da postoji stvarna nada i da će se problem rješavati, te da će uslijediti akcija.

"Inače ne idem na misu, no danas sam otišao s majkom, a njegova propovijed i isprika zbog seksualnog zlostavljanja potpuno su me zatekli, došle su mi suze. Bio je to nevjerojatan doživljaj", rekao je McDaid.

I druga žrtva je rekla da ju je susret s Papom ispunio nadom.

"On se prvo ispričao. Činilo se da razumije bit onoga o čemu smo govorili", rekao je Olan Horne iz Missurija, dodajući kako je žrtvama dano potrebno vrijeme da kažu sve što je trebalo reći, što ga je zadivilo.

Faith Johnson je kazala kako je molila za snagu da Papi može izreći prave stvari, no nadvladali su osjećaji.

"Na kraju nisam rekla ništa, došla sam do njega i briznula u plač. No mislim da su moje suze govorile više nego što sam mogla kazati riječima", rekla je Johnson.

Kako se vjeruje, to je bio prvi susret Pape sa žrtvama svećeničkog seksualnog zlostavljanja.

"To je bila velika stvar, mislim da je to iznenadilo sve", kazala je za CNN vatikanska novinarka Delia Gallagher.

Papa je u četvrtak na misi koju je vodio pred 46.000 vjernika na baseball stadionu National's Park u Washingtonu, priznao bol koju je Crkva u SAD pretrpjela od kao rezultat seksualnog zlostavljanja malodobnih.

"Nemam riječi kojima mogu opisati bol i štetu nanesenu takvim zlostavljanjem. Važno je da se onima koji su patili s ljubavlju posveti pastoralna pažnja", rekao je.

Benedikt XVI. u petak će otputovati u New York, gdje će održati govor pred Općom skupštinom UN-a posvećen 60. obljetnici Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a u nedjelju će voditi misu na stadionu NY Yankeesa pred 60.000 vjernika.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije