Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI NA AERODROMU

Zračna luka u Hong Kongu otkazala letove, policija upotrijebila vodene topove

Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
1/4
12.08.2019.
u 12:07

Policija je tijekom vikenda na prosvjednike ispalila suzavac te gumene metke, a jedna je prosvjednica teško ozlijeđena gumenim metkom u oko. Priveden je bio i velik broj prosvjednika, neki su bili okrvavljeni i izudarani palicama.

Uprava hongkongške zračne luke, jedne od najprometnijih na svijetu, otkazala je u ponedjeljak sve današnje letove zbog prosvjednika koji već četvrti dan nastavljaju mirne prosvjede na aerodromu, a policija je po prvi put otkako su krenuli prosvjedi upotrijebila vodene topove, javile su agencije.

"Osim letova za koje je već obavljen proces čekiranja i dolaznih letova koji već jesu na putu prema Hong Kongu, svi ostali letovi su otkazani za ostatak današnjega dana", priopćila je uprava.

Promet na cestama prema zračnoj luci vrlo je gust, a parkiralište je puno, napominje uprava.

Sve nasilniji prosvjedi gurnuli su Hong Kong u najozbiljniju krizu proteklih desetljeća i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskome predsjedniku Xiju Jinpingu nakon što je došao na vlast 2012.

Policija u ponedjeljak je protiv prosvjednika upotrijebila vodene topove kao znak upozorenja da vlasti postrožuju stav zbog nasilja koje već dva mjeseca traje u azijskome financijskom središtu.

Trojica predstavnika prosvjednika optužila su na konferenciji za novinare policiju za brutalnost ponovivši zahtjev za neovisnim tijelom koje bi istražilo incidente prekomjerne uporabe sile.

Policija je tijekom vikenda na prosvjednike ispalila suzavac te gumene metke, a jedna je prosvjednica teško ozlijeđena gumenim metkom u oko. Priveden je bio i velik broj prosvjednika, neki su bili okrvavljeni i izudarani palicama.

Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL
Od početka prosvjeda, prije više od dva mjeseca, policija je uhitila više od 600 ljudi.

U zračnoj luci na mirnom prosvjedu sudjeluju većinom mladi ljudi, no priključili su se i oni s obiteljima te zaposlenici koji su uzeli slobodno.

"Morali bismo raditi, no ovo nam se čini važnije. Mislim da vlada ne zaustavlja nasilje i umjesto toga nastoji ga povećati dajući policiji ovlasti da poduzima nelegalne i brutalne akcije", kaže jedan od zaposlenika koji radi u financijskom sektoru.

Snimke policijskog nasilja tijekom vikenda, posebno u nedjelju navečer, šokirale su Hong Kong.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no prosvjedi su se nastavili protiv policijske brutalnosti i upotrebe sile.

Hong Kong se vratio pod kinesku vlast 1997. i zadržat će odvojen pravni sustav do 2047. na temelju načela "jedna zemlja, dva sustava".   

Komentara 4

Avatar Dumen
Dumen
14:42 12.08.2019.

Treba pendrecima smiriti te ništarije dok ne dovedu neku zna se stranku na vlast.

Avatar nekakav
nekakav
12:57 12.08.2019.

francuzi na prosvjedima protiv macrona imali 9 ubijenih.... ovdje ni jedan. al bitno da mediji pišu o brutalnosti policije. kad su ameri u parkovima new yorka organizirali prosvjede, opet ni riječi o brutalnosti. a baš ih policija nije izvela van iz onih šatora lijepim riječima.. u rusiji prosvjedi, opet' brutalnost' režima.. čudo jedno kako na zapadu nema nikad brutalnosti prilikom uvođenja reda....dovoljno da policajac drekne da napuste mjesto prosvjeda, i ovi odu... al nekako u parizu non-stop gore auti, pa zašto... nekako svakog dana u americi policajac ako ne ubije, a ono bar ustrijeli nekog... i ni riječi o 'brutalnosti'. nek se ovi u hong kongu primire. zadnji čas je. neće prezident još dugo mirno gledati nemire. mirisna luka je ipak kineska. a buniti se protiv izručenja optuženih za najteža kriminalna djela mogu samo ... sami kriminalci! a hong kog ih je prepun. očito će kina totalno upravljanje gradom preuzeti i prije 2047-e... vidimo da mora. neredi su, mjesna vlast ne kontrolira stanje.

JO
jorgen
14:55 12.08.2019.

Kakva slučajna slučajnost da se ti prosvjedi odvijaju paralelno s ekonomskim ratom Kina vs. SAD. Slučajnostima nema kraja. Vjerujem da bi u zrakoplovnim lukama New Yorka i Los Angelesa prosvjedi bili dozvoljeni, unatoč stopiranju cjelokupnog prometa. Vjerujem da nikome ne bi pala las s glave, još bi ih častili i rekli - uzmite svo vrijeme svijeta za svoje političke prosvjede dok mi gubimo milijarde dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije