Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAHVATI

Zračna luka ‘Franjo Tuđman’ već se širi: Uskoro i poslovni grad – Airport City

ZL Franjo Tuđman
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
24.09.2018.
u 09:55

Novi terminal Zračne luke Franjo Tuđman otvoren je u proljeće prošle godine, no zbog snažnog rasta broja putnika koncesionari na najvećem hrvatskom aerodormu već su počeli s prvim zahvatima na povećanju kapaciteta

Sama zgrada terminala površine je 65.000 četvornih metara i ima kapacitet za pet milijuna putnika, no u terminal je ugrađena oprema za 3,5 milijuna putnika godišnje. A već ove godine će se ZL Franjo Tuđman jako približiti toj brojci.

Dodatni terminali

Lani je zagrebački aerodrom prvi put u povijesti premašio tri milijuna putnika, točnije 3,09 milijuna, uz rast od gotovo 12 posto u odnosu na 2016. U prvih osam mjeseci ove godine ZL F. Tuđman bilježi rast od devet posto i očekuje se da će u 2018. imati oko 3,4 milijuna putnika. U tvrtki Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koja je koncesionar ZL Franjo Tuđman, kažu da su s prvim zahvatima na povećanju kapaciteta zračne luke počeli u proljeće ove godine dodavanjem karusela za sortiranje prtljage u prostoru sortirnice.

Trenutačno je, navode, u tijeku instalacija dodatnog karusela za izdavanje prtljage u prizemlju putničke zgrade. Terminal je otvoren s tri karusela, a uskoro će ih, dakle, imati četiri. Terminal je otvoren i s 30 check-in šaltera, a u MZLZ-u kažu da tijekom sljedeće dvije godine planiraju ugradnju nove baterije s još 15 tih šaltera. Uz to će ugraditi i treći EDS, uređaj za automatsku detekciju eksploziva u predanoj prtljazi. Ukupna je vrijednost tih radova, kažu, tri milijuna eura.

– Tim se zahvatima ostvaruje puni kapacitet terminala za opsluživanje i procesuiranje pet milijuna putnika godišnje, u skladu s koncesijskim ugovorom – objašnjavaju. Terminal ima trenutačno osam aviomostova, od toga jedan za prihvat širokotrupnih zrakoplova. No kako se broj interkontinentalnih linija povećava (za Seul i Dubai su cjelogodišnje, sezonske su za Toronto, a očekuje se i uvođenje novih interkontinentalnih letova, ponajprije u Kinu), u MZLZ-u nam otkrivaju da razmatraju mogućnost prilagodbe postojećih mostova za prihvat širokotrupnih zrakoplova.

Osim toga, ove jeseni počet će gradnja parkirališta za aerodromsku opremu na zračnoj strani zračne luke, ukupne površine oko 6000 četvornih metara, a vrijednost tih radova je oko 500.000 eura. Počet će uskoro i 750.000 eura vrijedna gradnja zgrade s 20 šaltera za rent-a-car. U MZLZ-u podsjećaju da je proširenje zgrade terminala po koncesijskom ugovoru predviđeno nakon što godišnji promet putnika dostigne brojku od pet milijuna, što trenutačno predviđaju da će se dogoditi 2026. godine A sljedeće bi godine trebala početi i gradnja hotela uz ZL Franjo Tuđman.

Taj projekt priprema tvrtka Zračna luka Zagreb, koja uime države nadgleda provedbu koncesijskog ugovora u ZL Franjo Tuđman. Direktor ZLZ-a Ranko Ilić kaže da je taj hotel dio budućeg projekta Zagreb Airport City koji predviđa gradnju poslovnoga grada uz ZL Franjo Tuđman.

Hilton, Hyatt, Accor...

Ilić navodi da do kraja 2018. planiraju pripremiti natječajnu dokumentaciju te do kraja veljače 2019. raspisati natječaj za odabir najpovoljnije ponude te da bi na jesen 2019. mogla početi gradnja hotela. Vrijednost projekta je 187,5 milijuna kuna, a izradili su ga arhitekti Branko Kincl i Velimir Neidhardt, koji su uz Juru Radića autori i terminala ZL Franjo Tuđman.

Otvaranje hotela planirano je za kraj 2020. To će biti poslovno-kongresni hotel s četiri zvjezdice i s 249 ležajeva. Ilić kaže da je s ciljem povećanja isplativosti projekta gradnja hotela predviđena u fazama. U prvoj fazi gradit će se 151 soba, u drugoj još 98. Hotel bi trebao biti uključen u jedan od svjetskih hotelskih lanaca, a Ilić otkriva da su zasad obavljeni preliminarni razgovori s lancima Marriott-Starwood, Hilton, Hyatt, Accor i Radisson. MZLZ će za taj projekt iz vlastitih sredstava osigurati lokacijsku dozvolu, zemljište i svu infrastrukturu, a gradnju i financiranje gradnje te upravljanje hotelom namjerava povjeriti strateškom partneru.

Zračna luka Franjo Tuđman dočekala milijuntu putnicu – ranije nego ikad

ZL Franjo Tuđman
1/8
Ključne riječi

Komentara 55

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
10:38 24.09.2018.

Zamišljam da su slučajno naši pogriješili u proračunu kapaciteta, ajme meni što bi se novine raspisale....

Avatar MK
MK
11:09 24.09.2018.

Iz aspekta "javnog prometa" je ZL Dr. Franjo Tudman u stvari "izolirani otok"... Kada ce biti brzi vlak V. Gorica - ZL Dr. Franjo Tudman - Zagreb GK u taktu izmedu 15 - 20 minuta?

VL
Vladimirko
11:03 24.09.2018.

Nemojmo sv e popljuvavati..malo je manji od Duseldorfa a vjerovatno će imati još jednu pistu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije