Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI ŽURNU REAKCIJU

Zovko zatražila od Europske komisije veću pomoć za Zapadni Balkan u borbi protiv koronavirusa

Željana Zovko
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija
08.04.2020.
u 19:58

Komisija je već izdvojila 38 milijuna eura za hitne potrebe javnih zdravstvenih sustava, te iznos od 374 milijuna eura iz instrumenta IPA II. prenamijenila za pomoć društvenom i gospodarskom oporavku Zapadnog Balkana

Zamjenica koordinatora u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, Željana Zovko, uputila je danas s kolegama iz Odbora, dopis Europskoj komisiji, odnosno, potpredsjedniku Komisije i Visokom predstavniku Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepu Borrellu, povjereniku za susjedstvo i proširenje, Olivéru Várhelyiju i povjereniku za trgovinu, Philu Hoganu, kojim je zatražila veću pomoć Europe Zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa.

Potpisnici dopisa ukazali su na ozbiljnost trenutne situacije, te pozvali na žurnu akciju, utemeljenu na solidarnosti s najbližim susjedima. Naglašeno je da je sveobuhvatni pristup partnerima na Zapadnom Balkanu u interesu same Unije i borbe s aktualnom zdravstvenom krizom.

U pismu je, nadalje, iskazana puna potpora naporima koje Komisija kontinuiranu ulaže u suzbijanje krize s koronavirusom i COVID-19 u Europskoj uniji, ali i izvan nje. Komisija je već izdvojila 38 milijuna eura za hitne potrebe javnih zdravstvenih sustava, te iznos od 374 milijuna eura iz instrumenta IPA II. prenamijenila za pomoć društvenom i gospodarskom oporavku Zapadnog Balkana. Aktiviran je i Mehanizam Unije za civilnu zaštitu kao pomoć građanima koji su se zatekli izvan svojih zemalja i za nabavku medicinske opreme.

Svjesni da se Zapadni Balkan suočava i s drugim izazovima i da je u procesu provođenja složenih reformi vezanih za pristupanje EU-u, zastupnica Zovko i njeni kolege iz Odbora za vanjske poslove Parlamenta zatražili su od Komisije da dodatno poveća napore i za postojeće programe sačini plan za izvanredne situacije. Zovko je kao izvjestiteljica za instrument IPA III. naglasila potrebu da se u sljedećem financijskom razdoblju na odgovarajući način riješe posljedice krize s koronavirusom, te da se poboljša vidljivost djelovanja EU-a na terenu, kao i suzbijanje plasiranja dezinformacija.

 

VIDEO Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

Komentara 2

JA
jasenko11
20:27 08.04.2020.

Kaj je ova zastupnica Zapadnog balkana ?

IV
ivicin
20:30 08.04.2020.

gdjo.zovkinice sto je zapadni a sto istocni pa sjeverni i juzni balkan..????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije