Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinarski prosvjed

Zovko: Oni koji žele uništiti novinarstvo neće nas ušutkati

Hrvoje Zovko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
02.03.2019.
u 08:00

Protiv novinara i medija trenutačno se vodi najmanje 1160 sudskih postupaka

Mi nećemo stati. Svima mora biti jasno da s našim prosvjedom naše aktivnosti ne završavaju. Štoviše, nastavit ćemo i dalje. Tim više što idući tjedan u Hrvatsku dolazi međunarodna misija u kojoj će biti i predstavnici Europske federacije novinara pa ćemo o onome što se u Hrvatskoj događa obavijesti sve – uoči današnjeg novinarskog prosvjeda u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), pod nazivom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Poruka: Dosta je!

– Oni koji žele uništiti našu profesiju neće nas ušutkati. Vlada toga i te kako mora biti svjesna jer ignoriranje problema nije rješenje problema – poručio je vrlo jasno Zovko.

A novinarski prosvjed za slobodu medija počet će u 12.05 kada se od zgrade HND-a kreće prema Ministarstvu kulture, pa preko Sveučilišta sve do Markova trga gdje će se Vladi uručiti osam HND-ovih zahtjeva. A zbog velikog broja sudskih tužbi protiv novinara i medija, političkih pritisaka i pritisaka oglašivača, prijetnji novinarima, ugrožavanja profesionalnih prava i standarda, nepoštivanja medijskih zakona te izostanka ozbiljne medijske politike, novinari su odlučili reći – dosta je!

I zato će od Vlade zahtijevati da prekine zlouporabu sudskih tužbi kao sredstva pritiska na novinare, zakonom zaštiti novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi, osigura depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije, razriješi vodstvo HRT-a i hitno izmijeni Zakon o HRT-u, osigura provedbu Zakona o medijima i statuta medija, onemogući lokalnim šerifima uzurpaciju medija, pronađe i procesuira nasilnike i napadače na novinare te uvede javne potpore za kvalitetno novinarstvo.

18 fizičkih napada

Protiv novinara i medija trenutačno se vodi najmanje 1160 sudskih postupaka za djela protiv časti i ugleda, iznos tužbenih zahtjeva prelazi nekoliko milijuna kuna, a Kazneni zakon propisuje da novinari mogu biti kažnjeni i cijelom godišnjom plaćom, čak i za objavu istinitih informacija. Od 2014. do danas HND je evidentirao 18 prijava fizičkog napada na novinarke i novinare i 50 ozbiljnih prijetnji kolegama zato što su radili svoj posao, a nerijetko ih vrijeđaju i omalovažavaju upravo političari. U proteklih 10 godina više od polovice hrvatskih novinarki i novinara ostalo je bez posla.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 12

IV
Ivancor
08:18 02.03.2019.

vas 99% (čast 01%) ste yugofili, yugonostagličari , smrdljive komunjare mi mrzite Hrvatsku državu.

BU
busbus59
09:25 02.03.2019.

Baš me zanima koja ovinarska "krema" će biti na prosvjedu! Sve sami genijalci. Hoće li biti Gerovac? Pofuk? Vitas? Jelena Lovrić? Butković? Pavičić?

DE
deps
09:12 02.03.2019.

Novinari? To je sekta FPZ za koju treba novi curicul i novi profesorski kadar iz zenalja u kojima znaju što je novinarstvo. Ovdje jugo-profesori školuju jugo-novinare i tako iz generacije u generaciju - tome nema kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije