Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i tužbi protiv HRT-a

Zovko o presudi RTL-u: Novinari su izloženi sudskoj agresiji i represiji

Hrvoje Zovko
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
05.09.2014.
u 15:25

Kako drugačije, nego ovako, okarakterizirati ovo što se događa Slavici Lukić, RTL-u i HRT-u. Prema ovoj presudi RTL-u ispada da ne bi više bilo dobro imati žive intervjue, kaže Hrvoje Zovko

Presedanska je to sudska odluka, jer ono što premijer, i to još i intervjuu uživo, misli i govori o tako moćnom čovjeku kao što je gradonačelnik Zagreba, u javnom je interesu - tako je na današnjoj konferenciji za novinare pod nazivom "Sudska cenzura medija" čelnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka uzvratio na presudu kojom RTL mora platiti 50 tisuća kuna odštete Milanu Bandiću zato što ga je Zoran Milanović u lanjskom intervjuu na toj televiziji optužio za korupciju i klijentelizam.

A zbog istog, samo izrečenog na HRT-u, Bandić traži 120 tisuća kuna odštete i od javne televizije. Duka je dodao kako nije sporno da premijer Milanović sudski odgovara za svoje izjave o Bandiću, koji ga je i osobno tužio, no da je nedopustivo da bilo koji medij snosi ovakve sankcije zbog intervjua s premijerom. Podsjetio je i na slučaj osude novinarke Slavice Lukić za sramoćenje (što je naknadno ipak poništeno i vraćeno na ponovno suđenje), te opet zatražio izbacivanje odredbe "sramoćenja" iz Kaznenog zakona, u čemu stav HND-a podržavaju i mnoge međunarodne novinarske institucije.

- Novinari su u nas izloženi sudskoj agresiji, represiji i pritiscima jer kako drugačije, nego ovako, okarakterizirati ovo što se događa Slavici Lukić, RTL-u i HRT-u. Prema ovoj presudi RTL-u ispada da ne bi više bilo dobro imati žive intervjue. Očito suci najboljim drže uvođenje cenzure i da se intervjui unaprijed snime pa da se onda naknadno odlučuje što se može objaviti, a što ne može. Sve ovo što se događa posljedica je krivog tumačenja javnog interesa i uloge medija. Ovo je točka na "i" odnosa prema medijima i novinarstvu u ovoj državi - kazao je predsjednik Zbora istraživačkih novinara HND-a Hrvoje Zovko zapitavši se još što sve onda novinare može očekivati tijekom praćenja predstojećih izbora.

Urednica HTV-a Dnevnika Sanja Mikleušević-Pavić poručila je da se na ovakvo tretiranje slobode medija neće pristati, a da se Bandić i Milanović obračunavati mogu u privatnim sudskim sporovima. Odvjetnica Vesna Alaburić, podsjetivši da mediji nisu posve neodgovorni prema onome što prenose javnosti, reče kako joj je nezamislivo da novinari cenzuriraju izjave jednog državnog dužnosnika o drugom dužnosniku i što on misli o njemu, unatoč mogućim uvredljivim opaskama.  

- Mislim da ova presuda u drugostupanjskom postupku neće opstati. Ne mogu vjerovati ni to da bi, dođe li ovaj slučaj do te instance, Ustavni sud pristao na ovakvo kršenje prava na javno iznošenje mišljenja - kazala je Alaburić dodavši da je najveće razumijevanje prema pitanju novinarskih sloboda iskazao svojevremeno Ivo Sanader, dok je bio premijer, a da su i prije i nakon njega i Vlada i oporba bili jedinstveni u nakani da novinare treba disciplinirati.

Alaburić je kazala i to da će u drugostupanjskom postupku koji će se baviti Bandićevom tužbom protiv RTL-a biti elemenata koje u pravnom smislu treba pojasniti.  Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, podsjetivši na neprihvatljiv ostanak odredbe sramoćenja u Kaznenom zakonu i referirajući se na riječi ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji je najavio veću zaštitu onih koji rade u javnim službama, založila se da i novinari, kao ugrožena skupina izložena prijetnjama i napadima, mogu uživati posebnu zaštitu te da se i napadače na njih goni po službenoj dužnosti.

Komentara 8

DU
Deleted user
15:55 05.09.2014.

druže zovko pa zna hrvatski narod ko upravlja televizijom.što se ne pobunite i dignete glas protiv radmana i ive.ma vas ima na prisavlju.ne obmanjuj!

AN
ANM
15:39 05.09.2014.

Divim se, HND-u ! Već par godina ne mogu srest čovjeka koji će se pretstaviti kao novinar! Al valjda se susrećem sa moralnijim ljudima !? Butkovićev poučak !

DU
Deleted user
16:13 05.09.2014.

I ovo je tobože neovinarstvo što ne napišu da je glavni razlog to što nisu dopustili Bandiću odgovor u svom dodvoravanju vlasti i Milanovića. I što Zovko uopće ima govoriti taj je sve rekao na godišnjicu Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije