Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zoranu Kriviću u Slatini policija oduzela desetak slika i osumnjičila ga za prijevaru

26.01.2009.
u 17:17

SLATINA - Nakon što je prošlog četvrtka na lokalnom radiju u Slatini održao polusatnu aukciju slika u radijskom eteru, kontroverznoga hrvatskog slikarskog "mecenu" Zorana Krivića (48) iz Zagreba dočekali su policajci zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare.

Oduzeto mu je desetak slika raznih autora, nad njim je obavljena kriminalistička obrada. U ponedjeljak je policija protiv Zorana Krivića i T. R. (24) podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u lipnju 2007. godine, tijekom aukcije slika posredstvom Županijskog radija Virovitica, za iznos od 2000 eura, pedesetogodišnjem Tihomiru Hrupačkom iz Slatine prodali 8 umjetničkih slika, za koje su mu izdali ugovor o kupnji, ali ne i potreban certifikat vjerodostojnosti i originalnosti slika te su tako oštetili kupca.

- Prije 2 godine mislio sam da kupovinom slika na Radiju Virovitici sudjelujem u humanitarnom činu. Slike su izgledale kao "originali", a kada sam u jednoj galeriji pronašao sliku Ðure Pulitike, istovjetnu mojoj, doznao sam da je slika koju imam vjerojatno krivotvorena. Kada sam prošlog tjedna na Radiju Slatini prepoznao glas voditelja Krivića, odmah sam sve prijavio policiji, kaže Tihomir Hrupački.

Doznajemo da je u posljednjih desetak godina policija Zoranu Kriviću mnogo puta privremeno oduzimala "sumnjive" slike, a u susjednoj Srbiji i Bosni i Hercegovini je više puta i optuživan za prijavare. U Hrvatskoj za takva dijela do sada nije kažnjavan pravomoćnim kaznama.

- Ja sam "mecena", ja sam "sponzor" i silne novce ulažem u televizijsku i radijsku aukciju, u reklamu slikara i slika na TV i radiostanicama, a policija pokušava na moj račun ostvarivati poene. Gospodin iz Slatine kupio je 8 originala i to za male novce, gotovo na dar. To što gospodin vjeruje u ono što je pročitao na internetu, to samo pokazuje da je "Mujo iz Doboja". Za te slike u galerijama sigurno može dobiti dvostruko više novca. Organizirao sam više od 3000 aukcija i vjerojatno ću po tome ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Policija zaplijeni slike pa ih nakon nekoliko mjeseci vrate bez isprike, potvrdio je u telefonskom razgovoru Zoran Krivić ističući da slatinska policija ne zna što radi i da sliku trebaju procjenjivati autori, a ne policajci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije