Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremenska prognoza

Vakula upozorava: Jučer 16 stupnjeva, danas snijeg, a sutra opet južina

Zoran Vakula
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
09.12.2017.
u 11:37

Već u ponedjeljak će jutro biti osjetno toplije od nedjeljnog, gdjegod i na kopnu i na moru i za 10 °C, a poslijepodnevna će temperatura zraka biti uglavnom viša od 10 °C

Dok smo jučer uživali i na temperaturama od 13 do 16 stupnjeva, danas je Hrvatsku zabijelio snijeg.

Naglu promjenu vremena komentirao je i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula koji najavljuje kako nakon snijega ponovno dolazi iznadprosječno toplo vrijeme.

– Jučer u nizinama Hrvatske većinom od 13 do 16 °C, a jutros snježni pokrivač, u Varaždinu, primjerice, visine čak 14 cm... Jučer prizemni tlak zraka sveden na morski nivo uglavnom viši od 1020 hPa, a danas i oko desetak hPa niži. Štoviše, u Splitu, primjerice, jučer oko ponoći 1027 hPa, a jutros samo 1003 hPa... Jučer jugozapadnjak i jugo, ponegdje na udare i olujno, danas u mnogim mjestima još jača bura... I to nije sve... Već sutra, nakon razvedravanja i prolaznog djelovanja polja malo povišenoga tlaka zraka, jutarnja će temperatura diljem unutrašnjosti biti negativna, minusi će se ponegdje pojavljivati i uz more, a poslijepodne opet slijedi južina - pad tlaka, jačanje jugozapadnjaka i juga, porast temperature... – piše Vakula i dodaje:

– Već u ponedjeljak će jutro biti osjetno toplije od nedjeljnog, gdjegod i na kopnu i na moru i za 10 °C, a poslijepodnevna će temperatura zraka biti uglavnom viša od 10 °C. Dapače, u utorak će već ujutro u mnogim mjestima biti oko 10 °C, pa i viša, ne samo na Jadranu, a najviša poslijepodnevna u većini krajeva između 13 i 18 °C. A nakon jučerašnje i noćašnje oborine, mjestimice i obilne, kao primjerice u Delnicama, gdje je jutros izmjerena 24-satna količina oborine čak 103 litre po četvornome metru, pri čemu i 21 cm novog snježnog pokrivača, te još ponegdje današnje obilnije oborine, sutra slijedi predah od kiše i snijega. Ali samo kratkotrajni. Već poslijepodne, i posebice navečer sa zapada dolaze novi oblaci s kojima će ponovno biti kiše, u gorju u početku i snijega, koji će još malo podebljati snježni pokrivač, čije se najveće vrijednosti izmjerene na meteorološkim postajama DHMZ-a redovito mogu pratiti na teletekstu HRT-a a sva mjerenja u HRT meteo - aplikaciji za pametne mobilne telefone, te naravno, na stranici DHMZ-a.
Već tijekom ponedjeljka, s porastom temperature, slijedi topljenje snijega, a s novom kišom, osobito u zapadnim krajevima Hrvatske i u Sloveniji - i porast vodostaja mnogih rijeka...

– Podjednakih je promjena bilo i prije, a i bit će ih još. No, ovako nagle i relativno kratkotrajne promjene, zahladnjenja i zatopljenja nisu baš odviše česta. Je li i ovo jedna od posljedica globalnog zatopljenja te klimatskih varijacija i promjena nezahvalno je tvrditi, kao i prognozirati učestalost takvih pojava u budućnosti. No, svakako je dobro poraditi na što bržoj prilagodbi, koliko god to mnogima bilo teško, osobito meteoropatima - ljudima osjetljivijima na česte i jake promjene vremena – upozorava Vakula.

Zoran Vakula
1/14

Komentara 3

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije