Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baranja

Zoran Seleš zbog pokušaja teškog ubojstva policajaca osuđen na 12,5 godina

Zoran Seleš
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
20.11.2018.
u 15:12

Bacio je, naime, bombu na specijalce Marina Škondru i Tomislava Slabinca, a naseljem su odjekivali i hici iz njegove poluautomatske puške

Dvanaest godina i šest mjeseci provest će u zatvoru Zoran Seleš (36) iz Baranje, zbog pokušaja teškog ubojstva dvaju policajaca, ali i zbog dovođenja u opasnost njihovih kolega, kao i svojih susjeda. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku. Bacio je, naime, bombu na specijalce Marina Škondru i Tomislava Slabinca, a naseljem su odjekivali i hici iz njegove poluautomatske puške. Jedan je metak kroz prozor uletio u stan obitelji Bermanec. Prava drama odigravala se 12. kolovoza u njegovu domu u Šećerani kod Belog Manastira, a trajala je punih 12 sati.

Sve je počelo još dan ranije, kada je Seleš prenoćio u policijskoj postaji u Belom Manastiru jer je po dvorištu pucao iz zračne puške. Stigao je doma sutradan oko 15 sati, a već 15 minuta kasnije policija mu je ponovno pokucala na vrata zbog prijave za obiteljsko nasilje. Ispalio je dva hica, a policajci Goran Tompić i Tamara Klobučar, koji su prvi stigli na intervenciju, dali su se u bijeg. Trčao je za njima i zapucao još triput. Policajci su se skrili iza ugla pa pozvali pojačanje. Ugrozio je živote, ističe optužba, najmanje šest policajaca, ali i sve u zgradi jer je bio pripremio plinsku bocu. Seleš se, pak, brani kako je pucao i bacio bombu u zrak, kao i da nije vidio gdje stoje specijalci. Sud mu nije povjerovao.

Zoran Seleš
1/13

- Znali ste da su na intervenciju došli policajci specijalne jedinice, pregovaranje je već počelo, imali ste upaljen reflektor koji je, kako ste sami rekli, osvjetljavao cijelo dvorište, u krugu od 30 metara. Vi ste njih vidjeli, i zahvaljujući njihovom skalanjaju i štitu, nije došlo du ugrožavanja života - obrazložila je sutkinja Azra Salitrežić pri izricanju presude.

- Dvanaest i pol godina zatvora? Za takvo djelo? - začuđen je bio okrivljenik.

- Za pet kaznenih djela, preciznije – odgovorila mu je sutkinja.

Navela je ranije kako mu je, zapravo, ublažena kazna za pokušaje teškog ubojstva dvaju specijalaca, jer je neosuđivan i otac dvoje malodobne djece.

- Previše su se u obzir uzele otegotne okolnosti, prestroga je to kazna, s obzirom da je bio i bitno smanjeno ubrojiv – komentirao je branitelj Davor Bestvina.

Okrivljenik ima poremećaj ličnosti, ocijenio je vještak psihijatar, pa mora biti pod redovitom terapijom. Seleš se i branio kako je toj krizi doprinijela i sama policija, jer mu "nije dala terapiju kada je prvi dan priveden".

- Okrivljenik tvrdi kako je bacio bombu s praga stana u vis, a ona je udarila u gredu na trijemu, otkotrljala se i završila tamo gdje je eksplodirala. No, to je nemoguće misija, zbog položaja trijema. Očito je da je izašao iz stana, s namjerom da baci bombu na specijalce - istaknuo je u završnoj riječi tužitelj Zlatko Bučević.

- Ta ručna bomba sadrži 3000 kuglica, a on ih, nakon aktivacije, nikako nije mogao kontrolirati. Krug ubijanja je 12, a ozljeđivanja 30 metara. Ugrozio je, dakle, sve policajce koji su se nalazili u krugu od 30 metara. Samo nešto više od sreće spriječilo je da te noći nitko ne strada – dodao je tužitelj.

- Dva su bitna pitanja, a to je gdje su policajci bili u trenutku bacanja bombe, znamo da su bili iza ugla kada je eksplodirala. Nemoguće je da se štitonoša u klečećem položaju gotovo u sekundi uspio pomaknuti tri metra unatrag, sa štitom od 10 ili 12 kilograma. Drugo je pitanje je li vidio policajce. Nije ih mogao vidjeti od trijema. Radi se o svjesnom nehaju, nema namjere pokušaja ubojstva – stava je, pak, branitelj Bestvina.

Sve je posljedica, nastavio je on, svađe sa susjedom.

- Svakome bi prekipjelo da ga se deset godina prijavljuje, i to 170 puta, od čega je samo deset prijava završilo na prekršajnom sudu. I sustav je zakazao, zato kazna treba biti blaža. On nije agresivna osoba. Tvrdi da je, prije bacanja bombe, na svojim prsima vidio crvene točkice, kao od lasera. Možda je umislio, ali to je prelilo čašu jer je, gledajući filmove, smatrao je da ga policija hoće ubiti - naveo je odvjetnik Bestvina.

Ključne riječi

Komentara 7

TO
toljaga22
15:16 20.11.2018.

a onaj dobio 3 za ubojstvo. ajme meni, bolje da je ubio.

Avatar tomsom
tomsom
15:50 20.11.2018.

Pa ovo je bolesno. Lik dobije 12,5 godina za pokušaj ubojstva, a nije ih niti ozlijedio. Policajac u disko klubu u Splitu ubije nenaoružanog mladića metkom u potiljak, a Lozina mu odreže 4,5 godina. Pljuc na naše pravosuđe.

Avatar maxist
maxist
06:25 21.11.2018.

..a višestruki ubojice prolaze s uvjetnima ili lišo.....neuravnoteženo pravosuđe.....Ovaj zasluženo ...ali usporedba.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije