Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGLIČKA KRIZA

Milanović u Dubrovniku: Ovamo neće nitko dolaziti. Ova granica neće biti propusna

Zoran Milanović
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/11
02.10.2015.
u 17:17

Tu je policija, za svaki slučaj, ali izgleda da neće biti potrebe, rekao je premijer

– Ovamo neće nitko dolaziti – rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović u Dubrovniku odgovarajući na pitanja novinara jesu li istinite glasine da se za izbjeglice priprema prihvatni centar u Pločama.

– Jučer su moji kolege kontaktirali svoje crnogorske kolege i upozorili su ih, iako mislim da su i u Crnoj Gori toga svjesni, znaju i oni što su njihovi interesi, da tamo ne dovode ljude. Međutim, nema nikoga ovdje, tjedan dana se priča o tome, ali to je gotovo. Tu je policija, za svaki slučaj, ali izgleda da neće biti potrebe. Ova granica neće biti propusna, tu se neće moći prolaziti jer smo pokazali da smo vrlo organizirani. Ali ako se nas pita, a pita nas se, bit će to ondje gdje mi želimo, a to je gore na sjeveru. Na taj način naši građani nemaju nikakvih poteškoća, to im ne remeti dnevnu rutinu. Dakle, sve to funkcionira dok Njemačka ne kaže „dosta“, ne Hrvatskoj, nego Grčkoj i Turskoj – rekao je Milanović. 

"Kupari gotovi kao i Pelješki most"

Milanović je obišao radove u Zračnoj luci Dubrovnik te rekao da će ukupno biti uloženo oko 240 milijuna eura, što znači da je ova investicija gotovo na razini one u zagrebačkoj zračnoj luci.

– Ovo je golemi projekt, čak možda malo više od investicije u Pelješki most, koji će se uskoro sigurno početi graditi – rekao je Milanović.

Što se tiče svih ovih investicija, pa i velikih hotelskih, istaknuo je da je u sve njih država na neki način bila uključena.

– Sve hotelske investicije, a velike su i jako su financijski važne, bile su uz pomoć HBOR-a, a to je državna, razvojna i izvozna banka. Ovo je izvoz, prodaja usluga uglavnom strancima, iako sve više i Hrvatima. Ova zračna luka je ovdje da bi još s dva puta većim prometom opsluživala te hotele tijekom cijele godine – rekao je Milanović ističući da promet cijele godine znači veće prihode i veću sigurnost, što je Vlada aktivno provodila. 

– Ova zračna luka je mala regionalna luka u europskim razmjerima; a za nas je velika – mi za tako malu zemlju imamo tri zračne luke – jednu s gotovo tri milijuna putnika godišnje, druge dvije gotovo dva milijuna, što je dosta veliko. Ovakve zračne luke u Europi su uglavnom gubitaši, manji dio ih stvara dobit. Ova u Dubrovniku stvara dobit. Vlada im tu dobit ne uzima, iako predstavlja državu kao glavnog vlasnika, novac je uvijek ostajao ovdje, ulagalo se i ulagat će se i dalje. To je sve posljedica smišljene, ciljane politike koja, naravno, ne može dati rezultate preko noći, ali u tri godine može i daje, i to se vidi – rekao je.    

Na upit o Kuparima, premijer Milanović je rekao da će za njih natječaj biti raspisan za dva tjedna.

– To je gotovo, isto kao i Pelješki most; tko god bude imao čast da sljedeće četiri godine vodi zemlju, to mu pada u krilo, pa i onome tko nije na tome radio.

"Karamarko daje instrukcije državnom odvjetniku"

Upitan za komentar o presudama u slučajevima protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, odnosno što one znače u kontekstu borbe države protiv korupcije, premijer Milanović kazao je da Vlada ima velike ovlasti, ali nema ovlasti nad pravosuđem, odnosno nad predmetima.

– Mi smo u Ministarstvu pravosuđa organizacijski napravili čudo u ove četiri godine, a Miljenić je, prema mome mišljenju, najbolji ministar pravosuđa ikada. Ali, tu negdje njegove granice ovlasti završavaju, i ne bi bilo ni dobro da se ministar ili ja uplićemo u konkretne postupke. Jer to onda znači da bi politika na kraju sudila. A kada jednom to date politici u ruke, onda politika ne može odoljeti da po tome ne čeprka, a to smo vidjeli kako je izgledalo 20 godina pod prvacima HDZ-a i kako bi izgledalo opet. Predsjednik HDZ-a daje instrukcije državnom odvjetniku da bude mudar. Ja nisam takav i mi tako ne funkcioniramo. Mogu imati i imam svoje privatno mišljenje, ali ću ga zadržati za sebe – rekao je Milanović ističući da je jučer u Londonu rekao kako misli da je našim ljudima sve jasno.

– Ta je optužnica i dalje na snazi i ona se vraća na Županijski sud – rekao je dodavši da će se suđenje ponoviti te da je sud odlučio što je odlučio.

– To, shvatit ćete, nije moja odgovornosti i ja u to, prema Ustavu, ne smijem ulaziti.   

Na upit o tome šteti li ili pogoduje SDP-u odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, Milanović je kazao:

– Mislim da nama pogoduju ove stvari što ih tu vidite, to da Hrvatska raste, da se tjedno stvara 500 novih radnih mjesta, da je nezaposlenost niža nego ikad u zadnjih šest i pol godina, a ja sam predsjednik Vlade nepunih četiri godine, to su stvari koje nam idu u prilog. I, naravno, na kraju će, to sam rekao nekoliko puta, biti važan i karakter i vjerodostojnost, i koalicija i osoba, konkretno Karamarka i mene. Jer ja ne obećavam sulude stvari; mogu sad krenuti obećavati da ćemo ovdje uložiti šest milijarda eura, a znate da nećemo, mogu obećavati rast mirovina od dvadeset posto. Ono što ja obećavam i što se događa jest stabilnost i siguran, spori rast. Kad kažem spori, to znači da ga vidiš, rast koji će biti održiv i koji će ljudi osjećati.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Milanović pozvao novu Bond djevojku na odmor u Hrvatsku

>> Stiglo oko 160 interventnih policajaca, branit će južnu granicu od izbjeglica?

Komentara 28

BA
barbaizamerike
17:38 02.10.2015.

juce bio u londonu o drzavnom trosku sasto se sa Goranom Strokom koji je podigo novce sa banke u Londonu mozda ih je tajno dao Milanovicu za kampanju.Znamo da je Strok sin od oficira JNA kao i Arkan znamo daa je takve UDBA slala van neki su bili logistika i raspolagali su velikom kolicinom novaca

BA
barbaizamerike
17:35 02.10.2015.

ANKETA Milanovic je promjenio plan kad su mu otkrivene namjere foler bez pokrica

DV
dvauosam
17:53 02.10.2015.

Slučajni premijeru smušeni Milanoviću ta briga o migrantima je uredu ,. no reci ti nama tko će to sve platiti?Olako se razbacuješ tuđim novcem to bi te moglo stajati izbora,ili si skužio da si izbore ionako izgubio pa sad gledašdaš najneti Hrvatskoj što veću štetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije