Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Zoran Milanović smiruje strasti u zakuhalom SDP-u

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
19.06.2009.
u 20:26

Socijaldemokratska partija će 12. srpnja prvi put u svojoj povijesti održati predizbore na kojima će izabrati tko će je predstavljati na predsjedničkim izborima koncem godine. Birat će između Ive Josipovića i Ljube Jurčića koje će danas Glavnom odboru stranke za kandidate predložiti predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Ograničavanje ambicija
SDP će tako prvi put nakon 1997. godine i kandidature Zdravka Tomca imati svog čovjeka koji će pokušati osvojiti Pantovčak. U Hrvatskoj neuobičajenu praksu predizbora Milanović je, tvrde naši izvori iz sjedišta stranke na Iblerovu trgu, odlučio uvesti u pokušaju da smiri situaciju u SDP-u i stiša tenzije, ali i ograniči ambicije nastale nakon nedavnih lokalnih izbora.

– U SDP-u kuha kao u ekspres loncu i nužan nam je ventil za ispuštanje pare prije nego što sve eksplodira – ustvrdio je naš sugovornik iz samog vrha stranke.

Kako i Josipović i Jurčić imaju brojne pristaše, Milanović bi samovoljnim odabirom bilo kojeg od njih dvojice izazvao negodovanje u stranci i vjerojatno poljuljao vlastiti položaj ionako nagrizen jačanjem sukoba sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Predizborima će Milanović prebaciti odgovornost za odabir najjačeg kandidata na sve članove stranke i istovremeno ušutkati nezadovoljnike.

No, prije održavanja predizbora Milanović će morati postići džentlmenski dogovor s Josipovićem i Jurčićem oko načina održavanja izbora i mjesta u kojima će se glasati jer bi pokrivanje cijele Hrvatske glasačkim mjestima bilo preskupo i previše složeno. Kandidiranjem samo dvojice pretendenata namjerava pak spriječiti da se predizbori u SDP-u pretvore u cirkus koji bi dodatno podijelio stranku. Zbog toga i neće pristati na zahtjev dijela viđenijih esdepeovaca da na predizborima sudjeluje svatko tko to želi, nego će iskoristiti svoje statutarno pravo da sam odabere kandidate.

Čačićeva podrška
Milanović se nada da će predizborima i ranim kandidiranjem osigurati snažan vjetar u leđa pobjedniku te tako umanjiti šanse kandidata drugih stranaka, pogotovo Radimira Čačića iz HNS-a.

– Nadamo se da ćemo predizborima steći prednost i da će Čačić kada shvati da mu se šanse tope odustati od izbora i podržati našeg kandidata za predsjednika – rekao je visokopozicionirani član SDP-a koji vjeruje da će Čačićeve ambicije Milanović dovoljno zadovoljiti dogovorom za sljedeće parlamentarne izbore.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije