Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUDILI NAPADE

Branitelji: Naša djeca su dijaspora, a djeca dezertera i pljačkaša hrvatska zlatna mladež

Zagreb: Konferencija za medije Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
22.10.2020.
u 16:08

Smatra kako svaki zločin zahtjeva istinu i osobnu odgovornost - imenom i prezimenom - pri čemu je, kaže, potpuno irelevantna bilo kakva pripadnost počinitelja ili njegove obitelji

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras rekao je u četvrtak kako neće dopustiti povezivanje hrvatskih branitelja sa terorizmom oštro osuđujući bilo koji napad na sve legalno izabrane institucije RH. 

"Oštro osuđujemo bilo koji napad na legalno izabrane institucije RH i nećemo dopustiti povezivanje hrvatskih branitelja s terorizmom i držati ih odgovornima za novonastalo stanje u hrvatskom društvu", rekao je Maras na konferenciji za novinare.

Maras je rekao da od državnih institucija, poglavito policije i DORH-a, očekuju procesuiranje i sankcioniranje svih oblika kriminalnog ponašanja. Također, pozvao je na izbjegavanje svakog oblika stereotipizacije i senzacionalističkog pisanja o braniteljima i Domovinskom ratu.

"Mi branitelji odbijamo svako povezivanje sa propalim ideologijama ustaškog i komunističkog režima kao i izjednačavanje antifašizma s komunizmom i njegovim zločinima. Također, podsjećamo na civilizacijsku vrijednost da se bilo kakva osobna odgovornost ne generalizira na širu društvenu grupu, a u ovom slučaju branitelje i njihove obitelji", istaknuo je.

Smatra kako svaki zločin zahtjeva istinu i osobnu odgovornost - imenom i prezimenom - pri čemu je, kaže, potpuno irelevantna bilo kakva pripadnost počinitelja ili njegove obitelji. Na drugoj strani, dodao je, svakoj nevinoj žrtvi dužni smo iskazati pijetet i ljudsku sućut. Maras je upozorio i kako se sada na osnovu jednog primjera kleveće cijela populacija branitelja što je nedopustivo.

Branitelj Ilija Vučemilović Šimunović izrazio je nezadovoljstvo što su, kako je rekao, djeca hrvatskih branitelja - dijaspora, a djeca dezertera i onih koji su opljačkali Hrvatsku - hrvatska zlatna mladež. "Oni imaju Hrvatsku", dodao je.

Istaknuo je i kako ga posebno žalosti sadašnje stanje u državi za što odgovornima drži sve politike od Domovinskog rata do danas, prvenstveno sa svojim odnosom prema hrvatskim braniteljima, a onda i prema društvu. "Samo što su sa više ili manje licemjerja to provodili", kazao je.

Vučemilović Šimunović rekao je i kako ga posebno smeta što se svako malo hrvatski branitelji "izvlače kao nekakav papir koji će skrenuti pozornost s ključnih pitanja u hrvatskom društvu - korupcije i pljačke kojima svakodnevno svjedočimo".

Na pitanje može li se kao sudionik prosvjeda hrvatskih branitelja u Savskoj 66 u Zagrebu ograditi od iznošenja plinskih boca na ulicu, podsjetio je da su to branitelji osudili i kada se to dogodilo, a osuđuju i danas.

"To nije bio čin terorizma, to je bio čin idiotizma pojedinaca. Zašto se nije istražilo tko je i s kojim ciljem to napravio?", upitao je. Smatra i da se to nije istražilo kako bi se svako malo izvlačila ta priča i čin koji je isti dan osudio svaki građanin. 

Konferencija za novinare održana je u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" pod nazivom "Nećemo dopustiti ustašizaciju Domovinskog rata niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma, a u novije vrijeme i etiketiranje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kao "teroristima".

Ključne riječi

Komentara 9

SA
sanikol
18:13 22.10.2020.

Vaučemiloviću, ako ova vlast nije napravila za branitelje sve što je mogla jer je čak i nekoliko tisuća "branitelja" priznato posljednjih par godina, onda nije nijedna. To što vam ova vlast ne odgovara radi SDSSa mogu i shvatiti ali naa to su ih prisilili neki koje nisu htjeli s Plenkovićem. S druge strane u jednoj drugoj vlasti bilo je slovom i brojkom 13 ministara srpske nacionalnosti i ta vlast nije napravila ništa za branitelje ali niste bili (osim šatora) toliko protiv kao što ju danas ogovarate zbog SDSSa. Nisam za ovakvu koaliciju ali niti za onu koju kao nekada MOST postavlja uvjete hoću ovog ili onog premjera ali neću Karamarka (znamo kako je to završilo) a danas hoću ja biti predsjednik Vlade a ne Plenković.

BR
Branitelj2020
17:39 22.10.2020.

I moji suborci a za koga ste glasali.? Vidim da uhljeb Đakić opet sjedi u Saboru i uredno diže svoje prodane ručice za Plenkovića

JU
Jura
23:53 22.10.2020.

Jeli se to branitelji bude iz dubokog sna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije