Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločini

\"Zolja\" priznala krivnju, dobit će 5 do 6 godina zatvora za ratni zločin

'Zolja1'
''
19.04.2012.
u 17:21

Rasema Handanović sa suborcima je po naredbi strijeljala tri hrvatska civila i tri vojnika HVO-a, koji su se predali

Sporazumom o priznanju krivnje predloženo je da Rasema Handanović bude osuđena na kaznu zatvora između pet i šest godina za zločine nad Hrvatima u selu Trusina pokraj Konjica, piše Vecernji.ba. Sud BiH sutra će priopćiti odluku o prihvaćanju sporazuma između optužene i Tužiteljstva BiH, prenio je Birn.

Prema sporazumu, zloglasnoj Zolji u zatvorsku kaznu bit će uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od sredine travnja prošle godine, a optužena je obvezana i na suradnju s Tužilaštvom BiH.

– Sada kada poznajem zakone, smatram se krivom. Tada nisam poznavala zakone, izvršavala sam naredbe – rekla je Handanović koja je u vrijeme zločina u Trusini 1993. godine imala 21 godinu. Bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH navela je da je sporazum potpisala slobodnom voljom.

– Žao mi je obitelji i stradalih – rekla je Handanović koja je priznala da je 16. travnja 1993. godine u Trusinisa suborcima po naredbi strijeljala tri hrvatska civila i tri vojnika HVO-a, koji su se predali.

Tužiteljica Vesna Budimir u sudski je spis uložila i suglasnost oštećenih da prihvaćaju sporazum i visinu predložene kazne. Rasema Handanović Zolja uhićena je u SAD-u u travnju 2011., a u BiH je izručena krajem prošle godine.

Tekst je preuzet s Vecernji.ba.

Komentara 5

Avatar Ivica6
Ivica6
18:25 19.04.2012.

Nadam se kako će ovo ukazati na još jednu stvar - nisu samo Hrvati činili zločine u hrvatsko-muslimanskom sukobu na području BiH. Isto kao što ni sabirne logore nije imala samo hrvatska strana. Ali, danas u Hrvatskoj prevladava takvo mišljenjee koje su podmetali bivši vršitelj dužnosti predsjednika Republike S. Mesić potpomognut kvazinovinarima poput Jurdane, Kuljiša i sličnih. Bio je rat, zločine su radili zločinci, a ratnici su ratovali! Ali, novinarima tiražu prodaju zločini i populističke dosjetke, a ne ljudi koji su stavljali sve na kocku za svoju Hrvatsku. Zato se danas ne piše o bivšim braniteljima koji žive u neimaštini, ali se svaki zločin potencira.

LI
Livi
19:01 19.04.2012.

Moj Boze, kako ovi dobivaju male kazne! Hrvat za silovanje dobije 12 godina, a ova samo pet-sest godina. E pravdo, gdje si, ...

OB
-obrisani-
21:47 20.04.2012.

mala kazna, to ti dođe više kao opomena pred iskljućenje. A da je hrvat u pitanju bilo bi 2500 godina ili metak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije