Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOMENA NA VUKOVAR

Znate li tko je autor legendarne fotografije koja je ovih dana osvanula kao novi mural u Zagrebu?

Fotoreporter Mišo Lišanin uz mural koji prikazuje njegovu fotografiju Blage Zadre
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
18.08.2020.
u 09:58

Fotografija je snimljena 8. rujna 1991. godine, i prikazuje legendarnog heroja kako pretrčava prugu pod neprijateljskom vatrom

Legendarna fotografija zapovjednika obrane Vukovara Blage Zadre koju je kod silosa Brsadin snimio tada mladi fotoreporter Mišo Lišanin poslužila je kao predložak za novi mural koji je osvanuo u pothodniku u Čulinečkoj ulici. Mural su dali izgraditi Bad Blue Boysi kao uspomenu na žrtvu Vukovara, a obišao ga je i autor fotografije.

Fotografija je snimljena 8. rujna 1991. godine, i prikazuje legendarnog heroja kako pretrčava prugu pod neprijateljskom vatrom. 

– Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku je bio zadnji. U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i ''opalio fotografiju'' svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i motorolom u sprintu stigao do nas – govori Lišanin.

Fotografija je nakon objava u vrijeme kad je snimljena, ponovno izvučena na svjetlo dana 2019. godine kada je izazvala veliku pozornost javnosti. 

Ključne riječi

Komentara 71

RO
robertek
12:04 18.08.2020.

Čestitke Bad Blue Boysima. Cijeli mural je fantastičan, šteta što nema fotografija, svatko tko prođe mora to vidjeti. Odnosi se na Vukovar i njegovo junaštvo, pun povijesnih motiva, vrhunska izvedba!

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
12:05 18.08.2020.

Tifusari na aparatima

Avatar Damating
Damating
11:43 18.08.2020.

3 odgovora svih plitkih glupana i glupača: 1. Mali princ 2. Nelson Mandela 3. Mir u svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije