Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro će sezona grijanja

Znate li što znače brojevi i simboli na termostatu? Pravilno koristite radijator i uštedite na računu

Ilustracija za poskupljenje grijanja
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
17.09.2022.
u 13:40

Podešavanje termostata dio je svakodnevice u sezoni grijanja, ali mnogi zaborave da regulator nije samo za uključivanje i isključivanje.

U nadolazećoj sezoni grijanja i u vremenu poskupljenja energenata posebno je važno pravilno korištenje grijanja, no malo ljudi zna kako ispravno namjestiti temperaturu na radijatorima, te što znače oznake na termostatu. 

Znači li da okretanjem na brojku 5 na termostatu zapravo poebno brzo zagrijavate prostoriju? Naravno da ne, piše Fenix-magazin.

Podešavanje termostata dio je svakodnevice u sezoni grijanja, ali mnogi zaborave da regulator nije samo za uključivanje i isključivanje.

Veći broj na termostatu predstavlja višu toplinu. I to za vrlo određenu vrijednost, naime ta numerička vrijednost služi za orjentaciju. “Većina termostata na radijatorima postavljena je na takav način da se, pod optimalnim okolnostima, na razini tri postigne temperatura od 20 stupnjeva'', objašnjavaju iz Foruma za energetsku učinkovitost. ''Svaka dodatna razina povećava sobnu temperaturu za tri do četiri stupnja“, kažu stručnjaci. Okrenete li termostat na najvišu razinu – tj. petu razinu – prostorija se zagrijava na 26 do 28 Celzijevih stupnjeva.

No osim brojeva na termostatu se često nalaze i dva simbola: sunce i pahuljica.

“Simbol sunca označava osnovnu postavku na oko 20 stupnjeva”, kažu stručnjaci.

Snježna pahulja ima funkciju zaštite od smrzavanja. temperatura je na tom simbolu oko šest Celzijevih stupnjeva. “Ako su stanari odsutni tijekom zime, pahuljica će osigurati da se sobe ne ohlade prekomjerno i da se izbjegne šteta od smrzavanja”.

Simboli na termostatu i njihovo značenje

Uz pretpostavku temperaturne razlike od četiri stupnja Celzijusa između brojeva, rezultat je sljedeći:

Snježna pahulja (*): 5 do 7 Celzijevih stupnjeva

1. stupanj: 12 stupnjeva Celzijusa

2. stupanj: 16 stupnjeva Celzijusa

3. stupanj: 20 stupnjeva Celzijusa

4. stupanj: 24 stupnja Celzijusa

5. stupanj: 28 stupnjeva Celzijusa

Obično postoje tri crtice između brojeva na termostatu. Svaki od njih predstavlja temperaturnu razliku od jednog stupnja.

No male razlike i odstupanja mogu biti kod pojedinih proizvođača termostata. No za svaki se upute za upotrebu mogu naći na internetu, ali i prilikom kupovine. 

Video: Percepcija inflacije

 

Komentara 4

5S
505.scrtom
14:00 17.09.2022.

2030a je blizu.sve ide po planu.

Avatar Cera
Cera
16:07 17.09.2022.

Možeš ti staviti i na 1 ili 5 ako ne griješ vodu na određenoj temperaturi... Pa ti čitaj i pametuj koliko te volja.

AU
aurelll
13:54 17.09.2022.

EU/NATO degenerici duginih boja uvode sankcije Rusiji, a mi ćemo se smrzavati i guliti će nas ogromnim računima za sve i svašta. Slava Plenkiju i Ukrajini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije