Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malo tko zna

Znate li što sve možemo saznati iz oznaka na jajima?

jaja
Borna Filić/PIXSELL
14.11.2020.
u 20:03

Svaka kokoš iz slobodnog uzgoja dnevno daje jaje i na svakome piše kod koji označava podatke o vrsti i mjestu farme te zemlja podrijetla, a iz oznaka potrošač može doznati kako se kokoši hrane i kakva je kvaliteta samih jaja.

Svako jaje ima svoju oznaku, no malo tko zna o čemu nam govori njegova oznaka. Potrošači na temelju nje mogu saznati je li riječ o domaćim jajima, kakav je način uzgoja nesilica, kao i o njihovoj prehrani. Kod otisnut na svakoj ljusci daje potpunu informaciju o podrijetlu i kvaliteti, piše HRT.

Svaka kokoš iz slobodnog uzgoja dnevno daje jaje i na svakome piše kod koji označava podatke o vrsti i mjestu farme te zemlja podrijetla, a iz oznaka potrošač može doznati kako se kokoši hrane i kakva je kvaliteta samih jaja.

- Nula, jedan, dva i tri. To su oznake gdje je nula ekološki uzgoj, broj jedan je slobodni uzgoj, broj dva je podni i broj tri je kavezni uzgoj, rekla je Mirela Klisurić, stručna suradnica u Agroklasteru Vukovarsko-srijemske županije.

Jaja koja se stavljaju na tržište moraju se i pakirati, čuvati i transportirati na način kojim se osigurava očuvanje njihove kakvoće. Svaki pakirni centar mora imati i svoj odobreni broj, a to znači da je prošao rigorozne kontrole.

Pakirnica u Lovasu prva je u Hrvatskoj dobila GMO free certifikat.

- Možemo reći da smo mi prvi u Hrvatskoj dobili da smijemo staviti na ovu kutijicu oznaku bez GMO-a, ovo možete sigurno jesti, nema nikakvih GMO-a. Radili smo jedno 4 mjeseca najmanje, izvršila se kontrola tvornice stočne hrane u Belju da li imaju GMO sastoje svi naši kooperanti su bili podvrgnuti, njihova smjesa kojom hrane te kokoši, da ne bi slučajno oni dodavali sa strane, rekao je Ivica Baričević, voditelj sektora proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja u Agroklasteru Vukovarsko-srijemske županije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
08:28 15.11.2020.

Samo ste zaboravili navesti,da jaja idu "gola" od seljaka,ili farme,a onda oni u pakirnim centrima udara svoje pecate............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije