Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treća faza kliničkog ispitivanja

Hrvatski znanstvenici o najavi dolaska cjepiva: 'Ovo je obećavajuća i iznimno važna vijest'

Nenad Ban, Ivan Đikić, Igor Štagljar, Dragan Primorac
Foto: PIXSELL
1/5
09.11.2020.
u 17:22

- Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dosegnemo 60-70% procijepljenost, ne prokuživanjem, navodi Štagljar.

Danas se pojavila nova vijest koja potvrđuje da su posljednji rezultati iz treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva koje se vodi pod imenom BNT162b2 pokazali 90-postotnu učinkovitost. Iz Pfizera i BioNTecha koji se nalazi u njemačkom gradu Mainzu objavili su kako, uz visoku efikasnost u sprečavanju razvoja bolesti COVID-19, cjepivo nije pokazalo nikakve nuspojave.

Hrvatski znanstvenik i molekularni biolog Igor Štagljar komentirao je objavu Pfizera.

- Američki farmaceutski gigant Pfizer je upravo objavio da njihovo cjepivo protiv covida-19 koje se bazira na mRNA pokazuje 90% efikasnost u prevenciji simptomatskih slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom, napisao je Štagljar.

-Ta brojka od 90% dolazi iz analize 94 potvrđena COVID-19 slučaja iz njihove faze III kliničkih istraživanja koja uključuje 44,000 dobrovoljaca.Treba, naravno, pričekati konačne rezultate te treće, odlučne faze kliničkih istraživanja, koji će prvo morati proći tzv. 'peer review' te biti publicirani, no ovo izgleda JAKO obećavajuće. Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50%, što implicira da od zaraze štiti 50% onih koji su ga primili, navodi. 

- Pfizer navodi da će imati spremno već 50 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja ove godine, a ta količina će se povećati i do preko milijardu doza u 2021. Rezultati faze I i II kliničkih istraživanja ovog Pfizerovog cjepiva su pokazala da ono nema ozbiljnih nuspojava. Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dosegnemo 60-70% procijepljenost, ne prokuživanjem (slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji, kako to zagovaraju neki naši znanstvenici), već procjepljivanjem efikasnim cjepivom, zaključio je. 

Znanstvenik Ivan Đikić također je komentirao rezultate iz treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva. 

- Jako sam sretan da Ugur Sahin, prijatelj i kolega iz BionTech u Mainzu je uspio u svojoj namjeri da napravi cjepivo protiv Covida tako brzo i uspješno. To je bilo moguće jedino u suradnji s velikim partnerom kao što je Pfizer. Rezultati su vrlo pozitivni i obećavajući. No pričekajmo još malo dok se ne dobije kompletna potvrda svih rezultata. To će biti i psihološki vrlo važno za ljude širom svijeta, rekao je Đikić za 24sata.

Pfizerovo cjepivo komentirao je i Dragan Primorac rekavši da su objavljeni rezultati vrlo obećavajući. 

- Rezultati koji su objavljeni iznimno su ohrabrujući i osobno čekam objavu detaljnih znanstvenih rezultata. Pfizer i BioNTech su nakon studije u koju je uključeno 43.538 osoba i gdje je polovica sudionika primila placebo, a polovica cjepivo, potvrdili da je učinkovitost cjepiva u prevenciji Covid-19 veća od 90 posto. Naravno, radi se o ispitanicima za koje ne postoji dokaza da su prije cijepljenja bili u kontaktu sa SARS-CoV-2. Kliničkim istraživanjem je utvrđeno da su ispitanici razvili zaštitu od SARS-CoV-2 virusa, 28 dana nakon druge doze cjepiva, a iznimno važna vijest je da američki "Data Monitoring Committee" nije prijavio tijekom praćenja ove studije niti jedan značajniji štetni učinak cjepiva (tzv. nuspojave). Cjepivo se temelji na korištenju virusne nukleinske kiseline, točnije virusne mRNA umotane u lipidnu ovojnicu s ciljem da se ta genetska poruka kasnije prepiše u S protein SARS-CoV-2, koji će dovesti do imunosne reakcije organizma. Važno je znati da će se zbog specifičnosti cjepiva (virusna glasnička RNA), cjepivo  morati držati na temperaturi od 80C prije korištenja, zaključio je Primorac.

Ugledni znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban rekao je kako su ovo izvrsne vijesti. 

- Na uzorku od skoro 40.000 sudionika koji su dobili dvije doze RNK cjepiva pokusalo se ustanoviti da li cjepivo štiti od bolesti. Naime polovica sudionika su primili placebo dozu, a polovica RNK cjepivo. Na osnovu dosadašnjih rezultata 94 od cijepljenih osoba se zarazilo virusom i pokazalo se da većina od tih slučajeva, 90 posto, spada u grupu koja je dobila placebo dozu. Po tome se može zaključiti da je efikasnost ovog cjepiva vrlo visoka i da pruža dobru zaštitu bez da su zabilježene negativne popratne pojave. Istraživanje će se još nastaviti dok se broj zaraženih ljudi ne poveća na 164, što će dodatno poboljšati statističku analizu. Izvrsno je i da Pfizer priprema 50 milijuna doza cjepiva koje će biti spremne za distribuciju već ove godine, a sljedeće godine će moći proizvesti više od milijardu doza. Ovo su dobre vijesti i obzirom na zabrinutost oko SARS-CoV-2 soja koji se raširio u uzgajanim kanadskim kunama i koji bi mogao izbjeći imunitet razvijen nakon cijepljenja. Naime, RNK cjepivo bi se vrlo jednostavno moglo modificirati da uključi i razne varijante virusa što je teže ako se radi o klasičnom cjepivu koje je temeljeno na pročišćenom virusnom proteinu ili koje je bazirano na virusnom proteinu koji je genetskim inžinjeringom ugrađen na površinu nekog drugog bezopasnog virusa kao sto je slucaj za cjepivo koje se razvija na Oxfordu, rekao je prof. Ban.

VIDEO: Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

 

Komentara 67

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
16:50 09.11.2020.

i ovaj nesretnik već bunca!

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
16:43 09.11.2020.

nikada se u životu (ni kao dijete) nisam cijepio niti od gripe (ali jesam od velikih boginja, to priznajem!), pa se neću cijepiti ni protiv the korone. Gripu sam imao, dva puta, ležao po tri-četiri dana u krevetu, tresao se i preznojavao.... i evo me tu, živ i zdrav. Idite vi s milim bogom, cijepite mamu svoju.

Avatar Medusa
Medusa
18:10 09.11.2020.

Pazi naslov. Hrvatski znanstvenici... Njih 5-6 istih uvlakača... Hrvatska ima stotine znanstvenika i svi kažu da lažete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije