Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOD PEČE KAO VATRA

Znanstvenici otkrili: Ova je biljka otrovna poput škorpiona

gympie-gympie
Wikipedia
19.10.2020.
u 12:53

Grmolika biljka s listovima ovalna oblika prvenstveno se može naći u prašumskim područjima sjeveroistočnog Queenslanda, gdje je na zlu glasu među izletnicima koji su se o nju očešali

Australija je zloglasna po svojim otrovnim paucima, zmijama i morskim bićima, a znanstvenici su otkrili da jedna biljka ispušta "škorpionski" otrov koji izaziva višetjednu bol.

Dovoljan je samo kratak kontakt s bodljikavom biljkom koju domoroci nazivaju gympie-gympie da osjetite puno žešći ubod u odnosu na slične biljke u Europi i Americi.

Grmolika biljka s listovima ovalna oblika može se naći u prašumskim područjima sjeveroistočnog Queenslanda, gdje je na zlu glasu među izletnicima koji su se o nju očešali.  

Da je njezin ubod vrlo neugodan, nije novost, ali znanstvenici su sada uspjeli otkriti zašto je tako.

Žrtve kažu da ubod prvo peče kao vatra, a za nekoliko sati popusti do razine boli koja podsjeća na onu kao kada neki dio tijela svom snagom ''pritisnete'' vratima. I zatim to traje danima.

Irina Vetter, profesorica na Institutu za molekularnu bioznanost pri Sveučilištu Queensland, rekla je da je njezina skupina u otrovu biljke otkrila novu skupinu neurotoksina koji su, iako dolaze od biljke, slični onima koju ispuštaju škorpioni i pauci.

"Ti toksini ciljaju iste receptore boli, što gympie-gympie nesumnjivo čini uistinu otrovnom biljkom", rekla je.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, u budućnosti dovesti do boljih preparata za ublažavanje boli njezinih žrtava.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar jocker-3
jocker-3
13:32 19.10.2020.

Takvo nešto izraste kod mene u vrtu već 3 godine,nemoguće ju isčupati,motikom ju kresnem i bacim na otpad koji se spaljuje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije