Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA SU PALA

Znanstvenici "otključali" genetski kod dvije najčešće vrste raka

helix
AFP
17.12.2009.
u 10:56

Britanski znanstvenici uspjeli su završiti mapu genetskih mutacija raka pluća i raka kože, koja predstavlja bitan napredak u nastojanjima da se otkrije lijek za te opake bolesti.

Znanstvenici iz instituta Wellcome Trust Sanger predvođeni Michaelom Strattonom završili su cjelovitu mapu mutacija dviju najčešćih vrsta tumora – raka pluća i raka kože. To je prvi uspjeh znanstvenika širom svijeta koji istražuju genetske promjene i načine na koje zdrave stanice mutiraju u stanice tumora. Naravno, istraživanje The International Cancer Genome Consortiuma nastavlja se u deset država širom svijeta i za nekih pet godina trebala bi biti završena i istraživanja drugih vrsta raka (u Britaniji rade na "genomu" raka dojke, u Japanu proučavaju rak jetara, u Indiji rak usne šupljine, u Kini rak želuca, a Amerikanci se bave tumorima na mozgu, jajnicima i gušterači...).

- Ovi katalozi promijenit će način na koji mi razmišljamo o pojedinim vrstama raka. Identificirajući sve gene raka, moći ćemo razviti nove lijekove usmjerene na određene mutirane gene i odrediti kojim će pacijentima koristiti ti novi načini liječenja. Možemo zamisliti doba u kojem će, nakon uklanjanja tumora, njegovo katalogiziranje biti rutinska stvar – izjavio je Michael Stratton.

Znanstvenici su ustanovili da DNK melanoma (raka kože) sadrži oko 30.000 grešaka kojima stanice umjesto normalnoga rasta postaju stanice tumora, a skoro sve te greške izaziva pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti. Kad je riječ o raku pluća, nađeno je 23.000 genetskih grešaka koje ga uzrokuju, a koje većinom pokreće izloženost dimu cigarete. Prema procjenama znanstvenika pušači dobivaju po jednu novu genetsku mutaciju na svakih 15 popušenih cigareta; neke od tih mutacija nisu zloćudne, ali neke stvaraju rak.

- To je poput igranja ruskog ruleta. U većini slučajeva ta mutacija će završiti u nedužnom dijelu genoma, ali one koje pogode pravu metu, prouzročit će rak – kaže dr. Peter Campbell iz instituta Wellcome Sanger dodajući da se prestankom pušenja može otkloniti taj rizik, jer se stanice s oštećenim DNK postupno zamjenjuju zdravima.

Komentara 3

CA
CaptainAmerica
17:55 17.12.2009.

e moj mister...nikad sretan ha??? ni u dobrim vijestima ne mozes vidjet zraku sunca...zelim ti sretne blagdane...mozda ti poboljsa dan

MM
Mladen Miletić
11:32 17.12.2009.

Identificirajući sve gene raka moći ćemo razviti nove lijekove ... Isto kao i ovi drugi znaju da su zemlju štetni ispušni plinovi, ali šta idemo izmisliti da se voozimo na sunce i vodu kao da je to jednostavno i ostvarivi samo tako. Uzrok znaju ali lijeka nema ... Neki vole da senzaciski objavljuju nešto, kao nedavno i mi u Hrvatskoj smo otkrili nešto protiv raka ( možda što drugi odavno znaju samo taju ! Trebaju svi usta zaćepiti i šutiti , kao mutavi tek kada staviš na stol lijek koji pomaže danas bolesniku onda laj a ovo je govnarenje kao u politici ... U komunizmu čemo dobro živiti sociijalizam je prelazni period do ljepoga života. Kapitalizam sebgrabizam sada je kriza idućih 30 godina a poslje tko zna ... Uvjek lagati sirotinji i gladnima i bolesnima je gijeh - zločin mafije... Bit če ljeka mi smo odkrili lijek protiv raka: ali prvo moraju stotine miliona prije poumirati da bi to profunkcioniralo i AKO ?

KR
kris
14:50 17.12.2009.

pusenje u hrvatskoj je na razini najprimitivnijih zemalja i nesmije se reci da ono steti zdravlju .... sa suncem je malo bolje, ali jos uvijek ima puno onih koji se prze na suncu da se vidi da su bili na moru .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije