Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRODA ZNA

Znanstvenici od sluzave plijesni uče kako organizirati prigradski promet

sluzava plijesan
Science / AAAS
25.01.2010.
u 16:33

Najobičniji jednostanični organizam instinktivno nalazi najbolje puteve za raspodjelu hranjivih tvari, što su znanstvenici iskoristili za nalaženje najboljih prometnih puteva na unaprijed zadanoj mreži.

Sluzava plijesan latinskog imena Physarum polycephalum, želatinozna ameba koja se širi mrežom povezanih žila pritom umnožavajući jezgre diobom, ali u suštini ostajući jednostanični organizam, dovela je do novih otkrića kojima se može poboljšati gradski i prigradski promet.

Znanstvenici sa sveučilišta Hokkaido u Japanu, predvođeni Atsushijem Terom, ustanovili su da ta plijesan "može naći najkraći put kroz labirint i povezati niz izvora hrane na učinkovit način s minimumom ukupne duljine i najkraćom minimalnom razdaljinom između parova izvora hrane."

Istraživači su postavili ječmene pahuljice na različite točke vlažne površine, njihovim rasporedom simulirajući željezničke postaje u gradovima u okolici Tokija. Dodali su oblasti jakog svjetla (koje plijesan izbjegava) na mjestima gdje se nalaze planine i druge prepreke i pustili plijesan da raste.

Nakon 26 sati mreža žilica kojom je plijesan pronosila hranjive tvari sličila je na kartu željezničkih pruga oko Tokija, s jednom bitnom razlikom – na nekim mjestima plijesan je bila bolje organizirana. A sve to plijesan je postigla bez ikakva centra koji bi kao mozak upravljao izgradnjom – jednostavno je eliminirala suvišne kanale pojačavajući one puteve koji su dobro radili, neprekidno se prilagođavajući da postigne maksimalnu učinkovitost.

Svoje nalaze japanski znanstvenici objavili su u časopisu Science, a u istom broju je o njihovu istraživanju Wolfgang Marwan s njemačkog sveučilišta Otto von Guericke u Magdeburgu napisao:

- Ovaj model opisuje temeljnu dinamiku mrežne prilagodljivosti kroz interakciju lokalnih pravila i proizvodi mreže svojstava usporedivih s infrastrukturnim mrežama u stvarnom svijetu. Rad A. Teroa i njegovih kolega pruža fascinantan i uvjerljiv primjer da biološki inspirirani čisti matematički modeli mogu dovesti do novih, visoko učinkovitih algoritama koji mogu tehničkim sustavima pružiti učinkovitost živućih sustava.

Mark Fricker sa sveučilišta u Oxfordu, koautor studije, ističe da proučavanje organskog rasta mreža, pored infrastrukturnih, može dovesti i do medicinskih proboja u znanosti – recimo, spoznaje načina na koji krvne žile dopremaju krv do tumora i omogućavaju mu da raste.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije