Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNI PODACI

Znanstvenici objavili simulaciju nuklearnog rata između SAD-a i Rusije: 'Europa bi postala pepeo'

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/4
05.10.2019.
u 15:29

Znanstvenici kažu da su ovaj simulator napravili na temelju stvarnih podataka o nuklearnim arsenalima obje strane

Stručnjaci s američkog Sveučilišta Princeton napravili su simulaciju nuklearnog rata između Rusije i SAD-a. Prema znanstvenicima, u ranim satima sukoba poginulo bi 34 milijuna ljudi, a ozlijeđenih bi bilo oko 57 milijuna. I to ne računajući one koji bi stradali od radioaktivne kiše.

Simulacija predviđa da bi rat započeo kao konvencionalni, ali bi eskalirao u totalni rat.

Druga faza bi tako, prema njihovim predviđanjima bio taktički nuklearni rat. Rusija bi u ovoj fazi mogla upotrijebiti svojih 300 nuklearnih bojevih glava pomoću raketa i aviona kratkog dometa, na što bi NATO odgovorio s oko 180 bojevih glava. To bi Europu pretvorilo u pepeo, prenosi Russia Beyond.

Kada bi Europa bila potpuno uništena, SAD bi pomoću 600 bojevih glava sa svog teritorija pokušao uništiti ruske nuklearne snage. Isto bi pokušala i Rusija putem svojih preživjelih podmornica. U stotinama udara koji bi uslijedili, glavni ciljevi bi bili veliki gradovi, a na svaki od 30-ak najnaseljenijih gradova moglo bi pasti i do desetak bojevih glava.

Znanstvenici kažu da su ovaj simulator napravili na temelju stvarnih podataka o nuklearnim arsenalima obje strane.

Pogledajte i ovaj video: Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Ključne riječi

Komentara 44

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
15:43 05.10.2019.

Po ono malo znanja koje imam na kraju nebi bilo preživjeli jer i oni koji nebi stradali brzo bi zavidjeli mrtvima. Pitam se koja korist od takvog rata.

TT
tTony
16:56 05.10.2019.

Sto bi drugo znanstvenici radili to su vam udruge kao nasi anifi koji dobivaju milione , plase mase da bi ih drzali pod kontrolom .

Avatar fidelio
fidelio
17:37 05.10.2019.

A za to vrijeme, Kina i Indija stoje mirno i ništa ne poduzimaju :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije