Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U uglednom časopisu

Znanstvenici objavili dosad nepoznate detalje o koronavirusu

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.01.2020.
u 23:37

Analizom 10 genskih sekvenci novog coronavirusa (2019-nCoV) dobivenih iz devet pacijenata iz Wuhana, koji su se pokazali gotovo identičnima, zaključili su da je virus nastao nedavno, da je potekao iz jednog izvora te da ga se relativno brzo uočil

Iako su šišmiši bili prvotni domaćin novog coronavirusa, na ljude se najvjerojatnije proširio preko neke druge životinje koja se prodaje na tržnici u Wuhanu, zaključili su znanstvenici, većinom iz Kine, koji su analizirali genetsku strukturu virusa te rad objavili u časopisu Lancet.

Analizom 10 genskih sekvenci novog coronavirusa (2019-nCoV) dobivenih iz devet pacijenata iz Wuhana, koji su se pokazali gotovo identičnima, zaključili su da je virus nastao nedavno, da je potekao iz jednog izvora te da ga se relativno brzo uočilo.

Najsličniji je dvama SARS virusima poteklima iz šišmiša te se na sličan način kao SARS veže i ulazi u ljudske stanice. Zbog moguće mutacije pri širenju neophodno ga je pomno pratiti, zaključili su.

Ključne riječi

Komentara 19

MO
modrulj
00:16 31.01.2020.

Ako pogledate filogenetsko stablo Wuhan koranovirusa u radu u časopisu Lancet, baš se lijepo vidi da je najsrodniji SARS koranovirusima koji su došli od šišmiša. Dakle, ipak najvjerojatnije potječe od šišmiša. Pa šta ti ljudi jedu za gospu blaženu, za nevjerovat

TK
Ten-kre
09:35 31.01.2020.

Virus je svježe "proizveden" i prenosi se za sada nepoznatom letećom životinjom koja se nalazi u stealth modu i teško ju je locirati poznatim i učestalim radarima.

UU
uhljeb u holdingu
00:30 31.01.2020.

Tržnice su veliki izvor nehigijene, bakterija, virusa i zaraza u Kini ali nisu niti u Hrvatskoj mnogo bolje. Općenito tržnice nemaju higijensko tehničke uvjete počev od temperaturnih režima rada pa održavanja čistoće pa do sanitarnih rješenja uključujući i sanitarne isprave svih koji tamo nešto rade ili samo prodaju. Tržnice treba široko zaobilaziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije