Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
J. Ranilović:

'Znanost i industrija moraju se ujediniti radi veće konkurentnosti'

'ranilovic_nnn_pod_290713'
''
29.07.2013.
u 09:00

Pokušali smo doznati što će konkretno donijeti nedavno potpisani sporazum između podravke i Instituta ruđer Bošković

S Jasminom Ranilović, šeficom Podravkina Istraživanja i razvoja, sektora koji je poznat i kao Institut, razgovarali smo o nedavno potpisanom sporazumu o suradnji između koprivničke kompanije i Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Kako će konkretno izgledati suradnja?

Sporazum je potpisan na neograničeni rok i on služi kao platforma za projekte iz područja hrane, prehrane i zdravlja, inovativnih tehnologija prerade, kontrole kvalitete i pakiranja hrane te zaštite okoliša. Ti projekti bit će predmetom posebnih ugovora.

Koji će sve ljudi biti uključeni?

Istraživanje i razvoj predložilo je projekte od interesa prema IRB-u i trenutačno se dogovaraju detalji suradnje kako bi realizacija što prije mogla krenuti. Nadamo se da će prvi ugovori biti potpisani početkom rujna.

Što je konkretan cilj?

Cilj suradnje je umrežavanje znanstveno-istraživačkog potencijala IRB-a s potrebama Podravke, čime bi se trebala povećati konkuretnost Podravke na tržištu, a šire i prehrambeno-prerađivačkog sektora Hrvatske na europskom i svjetskom tržištu. Na tržištu se traže proizvodi i usluge s dodanom vrijednošću, što u slučaju Podravke znači inovacije. Inovacija može biti u raznim sferama, od inovativnog sastojka, tehnologije, pakiranja, upravljanja energentima i proizvodnjom do marketinga.

Jesu li već dogovoreni konkretni projekti?

U postupku je dogovaranje nekoliko projekata od interesa za Podravku. Do sada je sa IRB-om odrađeno nekoliko pripremnih sastanka, koji su imali za cilj bolje upoznavanje kapaciteta Podravke i IRB-a. Kao što znate, IRB je znanstvena ustanova od posebnog interesa za Hrvatsku te Podravka vjeruje kako 500-tinjak iznimnih istraživača može našem proizvodu donijeti dodanu vrijednost. Međutim, Podravka je prehrambena kompanija i mi u IRB-u tražimo posebne ekspertize koje će nam pomoći realizirati ciljeve. Važan proces do ugovaranja je međusobno upoznavananje i prepoznavanje potreba i prilika. Mi gradimo našu strategiju suradnje na prepoznavanju prilika i izvrsnosti znanstvenog potencijala koje ima IRB. Tržišni uvjeti nam nalažu potrebu multidiscipliranog povezivanja, i Podravka i IRB su ovim sporazumom poslali jasnu poruku - gospodarstvo i znanost se moraju ujediniti u zajedničkom cilju podizanja konkuretnosti na oba područja. To su dvije hrvatske kompanije i mi smo uvjereni kako uspjeh neće izostati.

Hoće li se razvijati nove tehnologije i nove tehnološke procedure - što konkretno?

Suradnja s IRB-om uvelike će se temeljiti na znanstveno-istraživačkom radu te možemo očekivati i nove benefite u tehnologijama.

Najavljeno je osnivanje Centra za inovacije u hrani. Što će to biti?

Ideja stvaranja Centra za inovacije u hrani u Koprivnici vezana je za prehrambeno-prerađivački klaster koji je osnovan u siječnju ove godine. Klasteri su organizirani kao alat za privlačenje novca iz strukturnih i kohezijskog fonda Europske unije. Kroz spomenute fondove, Hrvatskoj će na raspolaganju biti oko 450 milijuna eura. Centar za inovacije u hrani dio je šire projektne ideje Centra kompetencija Koprivnica, koji je organiziran je po pricipu dionika iz javnog sektora, industrije i zanstveno-istraživačkog sektora. Strateški partner Centra kompetencija Koprivnica je Podravka iz industrije, a IRB iz akademske zajednice, dok je Grad Koprivnica nositelj projekta. Podravkino Istraživanje i razvoj nositelj je projektne ideje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije