Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje za trud

Znak “Izvorno hrvatsko” od sada će nositi i moslavački škrleti

Vladimir Miksa dobio oznaku za skrlet
05.03.2013.
u 11:26

Od osam dobitnika oznake Hrvatske gospodarske komore tri su sisačko- moslavačka vinara

Višegodišnji napori moslavačkih vinogradara i vinara da najprije uzgoje izvornu sortu škrlet, da usvoje tehnologiju proizvodnje kvalitetnog vina, te na kraju da kroz program Brendiranja škrleta učine posljednji korak u promidžbi i tržišnom nastupu, napokon su nagrađeni.

Otškrinuta vrata Europe

Na prošlotjednoj dodjeli Zlatne kune, najvišeg priznanja Hrvatske gospodarske komore za uspješno poslovanje trgovačkih društava, inovacije, te posebnu kvalitetu i izvornost proizvoda, čak tri proizvođača škrleta s područja Sisačko-moslavačke županije dobili su pravo korištenja znaka “Izvorno hrvatsko”. Ponosni dobitnici tog svojevrsnog priznanja su vinarije Mikša iz Repušpnice, Miklaužić iz Popovače, te Trdenić iz Siska.
– Vjerujem da će nam zaštićena oznaka “Izvorno hrvatsko” mnogo značiti ne samo u promicanju škrleta kao autohtone sorte, već u plasmanu naših vina u inozemstvu. Pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji otvara nam se novo veliko tržište, gdje će biti mjesta samo za kvalitetne i izvorne proizvode - kaže Tomislav Trdenić, koji je jedva dočekao da znak stavi na etiketu (na slici desno).
- Godinama smo težili da se škrlet prizna kao naša jedina izvorna sorta. Organizirali smo se u Moslavačke vinske ceste, organiziramo Izložbu vina Hrvatske u Kutini, nastupali na izložbama i sajmovima, samo da uspijemo. Sada je naš trud nagrađen - zadovoljno kaže Vladimir Mikša.
Ni Marko Miklaužić ne skriva zadovoljstvo, jer svoje vinonogradarske površine proširuje za 2,5 hektara pod škrletom.
– To priznanje nam je potvrda da smo bili na dobrom putu. Škrlet smo uvrstiti među najbolja domaća vina. Već se pripremam za Svjetsku izložbu u Londonu, gdje sam lani za škrlet dobio srebrnu medalju - kaže Miklaužić.

Siščani autori skulpure

Treba napomenuti da su za Zlatnu kunu, u svojim kategorijama, kandidirali kutinska Turbomehanika i glinska Vivera.
Zanimljivo je da je prvu skicu za skulpturu Zlatne kune, kao simbola izdržljivosti, snažljivosti i spretnosti, izradio Siščanin, arhitekta Željko Kovačić, a skulpturu je izradio sisački kipar i medaljar Željko Janeš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije