Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnji dani mandata

Evo što ministri na odlasku tvrde da ostavljaju svojim nasljednicima

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
Autori: Marko Špoljar, Hina
30.12.2015.
u 12:06

Lalovac se nada da će deficit biti ispod 10 milijardi kuna.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović izjavio je kako je njegov resor u sređenom stanju te kako će novu vladu dočekati niz pripremljenih projekata koji su u fazi izvođenja te za koje je osigurano financiranje iz europskih fondova.

"Resor je u sređenom stanju a ono što je najvažnije, sustav gospodarenja ambalažnim otpadom je u potpunosti reformiran, prepušten najvećim dijelom tržištu što je bila ključna reforma u ovom resoru, da se cijene ambalaže ne određuju diskrecijskom odlukom određenih političkih dionika već su prepuštene tržištu i više nema određivanja cijena i muljanja s ambalažom", rekao je Zmajlović prije sjednice Vlade.

Upitan hoće li novu vladu dočekati "kosturi u ormaru" Zmajlović je odgovorio kako njih nema, a na pitanje je li mu žao zbog preseljenja njegovog ministarstva u Zagreb Tower odgovorio je kako mu nije žao jer se racionaliziralo poslovanje, ali mu je žao zbog medijske hajke koja je, tvrdi, bila nepravedna i nepoštena.

Mi smo uveli red 

Ministar financija Boris Lalovac rekao je danas prije sjednice Vlade kako državne financije ostavlja u dobrom stanju i kako se nada da će deficit biti ispod 10 milijardi kuna iako je prvotno bio planiran na 12,5 milijardi, a prošle godine je bio znatno veći - 16 milijardi.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je uoči sjednice tehničke Vlade da svoj resor novom ministru ostavlja u odličnom stanju, puno boljem nego što ga je zatekao i da neće ostaviti nikakve "kosture u ormaru". Odgovarajući na novinarski upit hoće li biti potreban tzv "clean start" Miljenić je rekao da "ako je nekome potreba neka si čisti, ali što se njega tiče to nije potrebno. "Mi smo naslijedili nekih 150 milijuna kuna dugova, a sada ih praktički nema", dodao je. "Plaćanja su bila s preko godinu dana kašnjenja, a sada se ona rade u tromjesečju i to je ono što ostaje."

Ministar zdravlja Siniša Varga ustvrdio je i kako je stanje u zdravstvu koje su naslijedili početkom 2012. bio "apsolutni kaos i nered". "Mi smo uveli red kao što smo ga uveli i u razdoblju od 2000. do 2003. nakon nereda koji je ostavio HDZ. Sada smo to ponovili. Velika je odgovornost na novom mandataru da se 'prosvijetli o hrvatskim zbiljnostima' i da jednostavno mora provoditi dalje reforme onako kako smo ih mi zacrtali", poručio je. Odbacio je i mogućnost da će buduća zdravstvena administracija zateći "kosture iz ormara" jer tih kostura, kako je rekao, nema. 

Svoj mandat potpredsjednik Vlade Branko Grčić ocijenio uspješnim. "Mandat mogu zatvoriti zadovoljan makroekonomskim rezultatima,  rastom BDP-a, izvoza, industrije i korištenja EU fondova", kazao je Grčić uoči sjednice Vlade. Podsjetio je da je u ovoj godini iz EU fondova isplaćeno preko 5 milijardi kuna, u usporedbi s dvije milijarde kuna prošle godine i milijardu kuna godinu prije.  "Taj rast je itekako vidljiv i doveo je u trećem tromjesečju do rasta građevinskog sektora, investicija i BDP-a", izjavio je.

Ministar turizma Darko Lorencin, izjavio je da budućoj vladi ostavlja mnogo projekata spremnih za realizaciju. "Puno je projekata koji su spremni za realizaciju, a dok se nova vlada formira normalno radimo svoj posao", rekao je Lorencin. Dodao je da se putem Hrvatske turističke zajednice promidžbene aktivnosti odvijaju redovito, kako bi se osigurala što bolja 2016. godina, koja je, kako je rekao, svima u interesu.

>>Milanovićeva Vlada povisila minimalnu plaću na 3.120 kuna

Komentara 45

Avatar traktoraš
traktoraš
11:55 30.12.2015.

Ostavili ste kostur ,a to je oglođena i osiromašena Hrvatska.

MR
mrakomgluhijem
13:43 30.12.2015.

….NEVJEROJATNO--- koje hrpe lazi, sve su to ordinarni lopovi…sto je izgradjeno u ove 4 godine?…oni su krali “rasprseno” preko izrade desetina praznoglavih studija od svojih prijatelja…u ministarstvu zdravlja su potrosili 150 mil kuna za software-a od kojih ne funktionira niti jedan, a nazovistudijama se ne zna niti broj,…..uzmite si doma i onu hrpu uhljeba po ministarstvima koje ostavljate…......

BA
barbaizamerike
11:55 30.12.2015.

milanovic treba pregledati svoje ladice da nezaboravi koju tabletu ritalina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije