Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO

Zmajlović i Horvat se sukobili oko povlačenja novca iz EU: 'To je velika laž'

HRT
27.10.2020.
u 23:13

Premijer je već tri puta pozivao oporbu na dijalog, a oporba je sva tri puta okretala leđa, kazao je Horvat odgovarajući na Zmajlovićev poziv da sjednu zajedno za stol

Utjecaj pandemije Covid-19 na gospodarstvo i kakve bi posljedice imao novi lockdown za kojim poseže velik broj europskih zemalja, teme su večerašnje emisije Otvoreno.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović sukobili su se oko pitanja povlačenja novca iz EU fondova.

- Neke države su u puno goroj situaciji. Temelj kritike SDP-a je da je Vlada trebala puno ranije stvoriti puno čvršći zakonodavni okvir kako se građani ne bi nosili samo vlastitim procjenama, već da budu jasno propisane mjere i sankcije. Naš predsjednik je pozvao Plenkovića da otvori razgovore s oporbom da se vidi koji bi to bio okvir da se utječe na racio, a ne emocio. Ako se nastavi s ovako fleksibilnim pristupom, bojim se da bismo se mogli dovesti do lockdowna što bi bilo kobno za gospodarstvo. Ali opet napominjem za nas u SDP-u je zdravlje ispred svega. Poslije toga treba razgovarati kako se Hrvatska generalno priprema na ovakve udare i što će se dogoditi jednog dana kad se probudimo iz ovog stanja i kako će se koristiti sredstva iz EU fondova - kazao je Zmajlović.

- Premijer je već tri puta pozivao oporbu na dijalog, a oporba je sva tri puta okretala leđa. Korespondencija unutar saborskih klubova postoji. Sigurno je da želimo visoku dozu konsenzusa kod svih mjera koje se donose. Na našu žalost od oporbe imamo vrlo malo konstruktivnih prijedloga - replicirao je Horvat.

- Jednim dijelom je to točno što govorite, ali morate priznati da se situacija izmiče kontroli i Vlada reagira ad hoc. Stožer više nema povjerenje građana, a to je rezultat trivijalizacije. To je rezultat neefikasne borbe. Sada se nalazimo pred donošenjem vatrogasnih vjera. Idemo popraviti što se može. Nažalost ne možemo popraviti ono što se godinama akumuliralo, poput dugova u zdravstvu. Ponavljam, nalazimo se kontinuirano u situaciji da moramo gasiti požar, a da pri tome ništa nismo učinili da osiguramo da hrvatsko društvo bude spremno nositi se s ovakvim krizama. Nacionalna razvojna strategija je najavljena prekasno - odgovorio je Zmajlović.

Horvat je kazao da dvije brojke demantiraju u potpunosti sve što je Zmajlović rekao.

- Prvo, postotni udio povučenih sredstava koje je zatekla Vlada Oreškovića  2016. godine, a zatim i Plenkovića je na razini 7%, a danas je 105%. Realizacija koja je bila tada mizerna, danas je u segmentu isplaćenih sredstava danas je 44%. Financijska omotnica od 22,07 milijardi eura koja je predviđena do 2027. stvara pretpostavke da se sve što je opisano u strateškom dokumentu ostvari. Da smo naučili neke stvari koje u Vladi mandata Zorana Milanovića nismo znali, dokaz su ovi povučeni novci, gospodarski rast, umanjene javnog duga i da nije bilo Covida, i da se trend prošlih godina nastavio mi bismo išli na željeni rast od 5% - rekao je Horvat kada je je Zmajlović prekinuo s replikom:

- Kako onda objašnjavate to da smo na dnu ljestvice po korištenju EU sredstava? To je službena statistika Eurostata.

-Te floskule koje vi govorite su potpuni promašaj. To je velika laž - kazao je Horvat.

- Europska komisija laže, znači - upitao je Zmajlović.

- Ne. Vi to krivo iščitavate. Eurostat vam kaže da smo u zadnje dvije godine 5. po efikasnosti povlačenja novca - zaključio je Horvat.

Ključne riječi

Komentara 5

KE
Kentucky
23:23 27.10.2020.

Emisija otvoreno je zapravo ‘zatvoreno ‘za nekog van hdz/sdp partije.

PV
prcko.vita
05:56 28.10.2020.

Cijela ta emisija je postala cirkus, koliko emisija do sada su napravili na temu zdravstva i virusa, ništa se nije napravilo na bolje, samo pričaju i lažu narodu, važno da im ide plaćica i staž a narode ti sam znaš kako se osjećaš.

ST
stefj
01:10 28.10.2020.

Vezano uz stožer, tu Zmajlović griješi, a SDP je jedan od onih koji stalno dovode u pitanje rad stožera. No tu treba gledati objektivno, a to je da je situacija kod nas poprilično ista kao u cijeloj Europi, bolja je nego u mnogim zemljama koje su imale i puno strože mjere... Mislim da je najiskreniji bio nastup danas ekipe iz Zagrebačkog stožera koji su rekli da nemaju pojma zašto je pao broj zaraženih. Puno toga je tu politički i medijski napuhano, znanost je davno izgubila doticaj sa stvarnim podacima, previše je na pretpostavkama... A iz znanosti se i u politici i u medijima preferiraju oni koji pričaju ono što im paše... Opet što se tiče EU fondova, tu stvarno SDP izvlači stvari iz konteksta, jer su oni sami krivci za katastrofalno stanje vezano uz fondove. Oni su jedini krivi za toliko niske trenutne brojke... Ova vlada je to poprilično popravila, uspjeli su rezervirati većinu sredstava, a povlačenje istih ide polako, to su sve projekti od po par godina i sredstva se polako isplaćuju... Istina je da je i ovoj vladi trebalo oko godinu dana se se organizira i krene s raspisivanjem natječaja, tako da će sredstva iz prvih 7 godina EU programa stizati još najmanje 2-3 godine... Ne znam zašto u SDP-u to stalno spominju, to je jedan njihov veliki krimen, zajedno s onim da su održavali krizu. Ovako svaki puta skaču sebi u usta... Mislim da je najveći krimen ove vlade izostanak reformi javnih struktura, one su glavni problem što smo na dnu. No oni koji u to taknu, to je ko osinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije