Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simpoziji u rimu

Zlostavljače nije dovoljno samo izbaciti iz Crkve

hans zollner
AFP/PIXSELL
06.02.2012.
u 16:15

Crkva želi ponuditi globalni odgovor na seksualno zlostavljanje djece u Crkvi i zajamčiti im bolju zaštitu, rekao je otac Hans Zollner

Što se tiče skandala koji je posljedica nasilja i seksualnog iskorištavanja djece koje su počinili svećenici i redovnici, potrebno je hitno utvrditi globalni proces za zaštitu žrtava i obnovu svećeništva, tim se riječima javnosti više puta obratio papa Benedikt XVI. Zbog toga je u organizaciji Kongregacije za nauk vjere na Gregorijani u Rimu danas počeo trodnevni simpozij pod naslovom "Prema ozdravljenju i obnovi".

Nakon zaključenja simpozija u Münchenu će 9. veljače biti otvoren i međunarodni centar za zaštitu djece koja su bila zlostavljana, što je jedan od konkretnih crkvenih poteza u zaštiti zlostavljane djece.

– Crkva želi ponuditi globalni odgovor na problem djece koju su seksualno zlostavljali svećenici i zajamčiti njihovu bolju zaštitu – izjavio je otac Hans Zollner, predsjednik organizacijskog Odbora međunarodnog savjetovanja na kojem sudjeluje 110 izaslanika biskupskih konferencija. Među brojnim izlagačima bit će i Marie Collins iz Irske, koja je kao djevojčica bila zlostavljana.

Do danas su u Vatikan stigle prijave protiv 3000 svećenika zlostavljača, ali na lokalnoj razini prijava je vjerojatno i više. Zollner je kazao da je u opadanju broj zlostavljanja djece u crkvenim okruženjima te kako će se sve više pažnje poklanjati odabiru osoba koje se žele zarediti. Otkrio je da među onima koji su zlostavljali djecu ima osoba koje nisu nikada osjetile nikakvu krivnju prema žrtvama, prema zlu koje su počinile. Takve osobe treba stalno pratiti i nije ih dovoljno samo izbaciti iz Crkve, koja je i zajednica grešnika. Crkva se ne može samo distancirati od krivaca, mora ponuditi i terapije.

Šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi kazao je da Simpozij nije konferencija koja je sama sebi svrhom, već predstavlja specifičan prilog u rješavanju problema.

Komentara 5

OB
-obrisani-
12:30 07.02.2012.

nije dovoljno....treba i 20dkg zdravo marijo i pol kile očenaša

DU
Deleted user
14:44 06.02.2012.

Crkva će ponudit bolju zaštitu djece.Ja se nadam da se tu govori o ukidanju celibata a ne o djeljenju kondoma svećenicima.

TE
tepčin
17:38 06.02.2012.

Vidi, vidi pametnjakovića!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije