Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštićena područja nadomak Zagrebu

Žličarku dolaze vidjeti čak iz Švedske. Znate li kako izgleda?

16.02.2018.
u 12:15

Očuvana priroda sisačko-moslavačkog kraja u kombinaciji s tradicijskim graditeljstvom te ukusnom autohtonom kuhinjom i kvalitetnim vinima privuče godišnje 37 tisuća turista, Lonjsko polje samo ih ugosti i do 15 tisuća.

Jeste li znali da je u svijetu više desetaka milijuna promatrača ptica koji na tu svoju strast godišnje troše milijarde dolara putujući po svijetu u potrazi za rijetkim vrstama ptica? Znate li da je Hrvatska za njih idealna destinacija? I to Lonjsko polje, rijetko bogato ptičjim vrstama i najveće zaštićeno močvarno područje u dunavskom slijevu. Park prirode Lonjsko polje turistički je adut Sisačko-moslavačke županije koja je vodeća u Hrvatskoj upravo po broju zaštićenih područja. Stoga, ako još niste bili, Lonjsko polje, nadomak Zagreba i drugih kontinentalnih gradova, na lijevoj obali Save, idealno je mjesto za opuštanje i uživanje.

Očuvana priroda u kombinaciji s tradicijskim graditeljstvom te ukusnom autohtonom kuhinjom i kvalitetnim vinima privlačila je do sada godišnje između 12.000 i 15.000 posjetitelja u Lonjsko polje, no ovdje očekuju i veliki rast posjeta, a u tome se oslanjanju i na specifične oblike turizma. Park prirode prostire se, inače, na 50.650 hektara, registrirano je čak 250 vrsta ptica, od kojih se njih 134 gnijezdi. U Lonjskom polju je i prvi ornitološki rezervat u Hrvatskoj – Krapje Đol, zaštićen 1963. Smješten je između sela Drenov Bok i Krapje i zaštićen kao ornitološki rezervat zbog gnjezdišta žličarki i nekoliko vrsta čaplji: siva čaplja, danguba, mala bijela čaplja, žuta čaplja, gak, čapljica voljak, njorka.

– Razvijamo tzv. birdwatching, odnosno promatranje ptica, a za velik broji stranih posjetitelja to i jest osnovni motiv dolaska u naš park – otkriva Edvard Bogović, voditelj Službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko-turističku djelatnost Parka prirode Lonjsko polje.

– Europljani nam, inače, dolaze dobro organizirani, s puno informacija i ciljano, znaju koje se ptice kod nas gnijezde i kada, a spremni su satima mirno čekati da ih vide i snime. Zna se dogoditi da iz Švedske dođu u Lonjsko polje samo da vide žličarku, naš zaštitni znak, i vrlo rijetku pticu. Kod nas se, inače, gnijezdi između 40 i 120 parova žličarki, što je oko 10% populacije žličarki iz cijele Europe.

Ne zaboraviti bicikle

Park se ponosi i još jednom rijetkom pticom – orlom štekavcem, najvećom europskom pticom grabljivicom čijih se 15 posto hrvatske populacije gnijezdi na području Lonjskog polja, dok je na njihovu području i veći broj rijetkih crnih roda. Napravili su u parku i posebne promatračnice za promatranje ptica, nabavili čamce na solarni pogon kako bi se promatrači tiho mogli privući pticama u močvarnim rukavcima...

Sasvim dovoljno da se ovamo potegne iz Švedske, a kamoli ne iz Zagreba i okolice. A ovamo je najbolje doći automobilom i ne zaboraviti pri tome bicikle jer se cijelo područje upravo na biciklima najbolje može obići. Teren je lagan, savršen za rekreativnu i opuštenu vožnju. Do sada je uređeno 330 kilometara biciklističkih ruta lokalnim cestama. Malo je automobila pa se vrlo ugodno voziti kroz Lonjsko polje.

Domaća hrana i pitomi ljudi

– S Hrvatskim vodama želimo urediti za bicikliste nasipe koji kilometrima okružuju Lonjsko polje. Tako da im vožnja bude uz Savu s jedne strane, a retencija Lonjsko polje na drugoj strani – govori ravnatelj Parka prirode Ivor Stanivuković.

Jednodnevni su turisti uglavnom domaći, a od onih koji borave više dana 95 posto su stranci. Najviše je Nijemaca i Francuza, a privlačenju turista trebao bi pomoći i Ornitološki centar u Čigoču, koji grade u suradnji s Gradom Siskom. Bit će tu i kamp, edukacijski centar, a obnovit će se i vrijedan primjer graditeljske baštine, Kurija Oberhofer-Hangi s gospodarskim kompleksom.

A upravo je Čigoč neizostavno mjesto svih koji dođu u Lonjsko polje. Ovo je selo ulaz u Park prirode sa sisačke strane i ponosno nosi naziv Europskog sela roda. I to s razlogom jer je tu više roda nego stanovnika. U 40-ak aktivnih gnijezda zna nekad biti i do 200 ovih ptica, a stanovnika je dvostruko manje. U širem području Parka prirode gnijezdi se čak 400-tinjak parova roda. Kada se sve obiđe, može se navratiti na autohtonu hranu u neko od 17 domaćinstava koji se u parku prirode bave ugostiteljskom ponudom i smještajem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije