Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraga

Zlato i novac ukradeni iz policije vjerojatno potječu od kaznenog djela

policija u heinzelovoj
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
04.04.2016.
u 16:29

Kriminalist Željko Cvrtila smatra da su ukradeni zlato i novac dokazni materijal

Dok policija i tužiteljstvo zbog interesa istrage još šute o provali u sjedište zagrebačke kriminalističke policije iz kojeg su nepoznati lopovi, prema neslužbenim podacima, ukrali dva kilograma zlata i 280 tisuća eura, kriminalisti pretpostavljaju da se radi o oduzetim predmetima iz istrage kao i da je motiv te drske pljačke financijska korist, a ne uništavanje dokaza.

Kriminalist Željko Cvrtila smatra da su ukradeni zlato i novac dokazni materijal. Za motiv pljačke kaže da je očito financijske prirode, a ne uništavanje dokaza jer se s oduzimanjem predmeta iz istrage ne bi ništa postiglo s obzirom na to da ostaju potvrde o njihovu oduzimanju.

– Nitko na sud ne donosi novac i zlato, nego potvrde o oduzetim predmetima – kazao je Cvrtila koji je svojevremeno bio i pomoćnik ravnatelja policije.

Cvrtila kaže da je zgrada u kojoj se nalazi sjedište zagrebačke kriminalističke policije relativno dobro osigurana, ali očito ne potpuno.

– Ona ima određeni vid tehničke zaštite koliko sam upoznat – ima videonadzor, ali nema očito alarmne sustave. Što se tiče tjelesne zaštite, znamo da su na ulazu policajci, ali je pitanje koliko oni često, posebno noću, obiđu zgradu i provjere sporedne ulaze – rekao je Cvrtila.

Upitan je li mu poznat slučaj da je policija opljačkana, kaže da ima slučajeva kada se dogode provale u prostorije u kojima su čuvaju predmeti oduzeti u kriminalističkom istraživanju. Tada je motiv pokušati uništiti dokaze, no ovdje je očito financijske prirode jer su ukradeni novac i zlato, kazao je Cvrtila.

Prisjetio se kako je u Hrvatskoj zabilježen slučaj da je lopov ušao u policijsku zgradu u Petrinjskoj ulici gdje je policajcima ukrao službene značke i novčanike. – Vrlo brzo je to bilo riješeno, ali je to isto tako bio propust u sigurnosti – dodao je.

Zagrebački privatni detektiv i kriminalist Goroslav Šmaguc pretpostavlja također da su stvari ukradene iz policijskog sefa bile oduzete u nekom kaznenom postupku. Ta drska krađa za policiju, zaključuje Šmaguc, po mjestu i načinu izvršenja nije nimalo ugodna.

Zagrebačka policija potvrdila je tek da je provaljeno u zgradu policije, ne iznoseći nikakve druge detalje o tom slučaju, dok je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo da vodi očevidom koji se obavlja u prostorijama Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj 98. – S obzirom na fazu postupanja, nismo u mogućnosti iznijeti više informacija – navodi tužiteljstvo.

Po tvrdnjama Jutarnjeg lista, policija je jutros otkrila da je sef u sjedištu kriminalističke policije u Heinzelovoj prevrnut, a nepoznati provalnici iz njega su ukrali dva kilograma zlata i 280.000 eura.

Lopov ili više njih, piše list, došli su do drugog kata preko požarnih stepenica, a zasad nije poznato jesu li uz novac i zlato otuđeni i povjerljivi dokumenti.

>> Lopovi iz ureda policijskog načelnika u Heinzelovoj ukrali 280.000 eura i dva kg zlata

Komentara 5

Avatar Peterančan
Peterančan
17:39 04.04.2016.

Dok drotu z vlastitog džepa drpe, onda znaš kolko vredi. Treba ukinuti to ministarstvo, i ovak ništ ne delaju, a koštaju nas ko vrag. Sigurnije je v Siriji nego uz ovakve.

GR
granit1
17:49 04.04.2016.

To su maheri, iskoristili svoju pamet, a ne krim policajci koji imaju svu tehnologiju ali im pamet fali.

AV
AVIM
18:07 04.04.2016.

Hrabri i domaći lopovi,ali bez zezanja vrlo hrabri i upoznati sa stanjem u kancelariji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije