Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasenovac

Hasanbegović: Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.04.2016.
u 10:55

Ministar je na pitanje osjeća li osobnu odgovornost kratko odgovorio - ne.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je uoči službene komoracije jasenovačkim žrtvama izjavio kako ne osjeća nikakvu osobnu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.

Državnoj komemoraciji ne nazoče predstavnici židovskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog vijeća (SNV), a nedjelju će svoju komemoraciju održati predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara tko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: "Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju." Ministar je na pitanje osjeća li osobnu odgovornost kratko odgovorio - ne.

Prije dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gdje je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vjernicima.

Iako je u prošli petak u organizaciji Koordinacije židovskih općina održana komemoracija jasenovačkim žrtvama, na današnjoj komemoraciji ima pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima ističe kako je tu jer njegova Republika danas komemorira žrtve.

U Jasenovcu će u 11 sati početi službena, državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak. 

Kolona sjećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu krenula je oko 10,45 sati prema spomeniku „Kameni cvijet“ gdje će predstavnici preživjelih logoraša te državna, stranačka i izaslanstva udruga te predstavnici manjina položiti vijence i zapaliti svijeće. 

Komemoraciju organizira Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsjednik Željko Reiner, a u izaslanstvu su i saborski potpredsjednici Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak te brojni drugi zastupnici, među njima i zastupnici manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Veljko Kajtazi.

Izaslanstvo Vlade predvodit će premijer Tihomir Orešković, a uz njega počast jasenovačkim žrtvama odat će i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bit će Branko Lustig, svjetski ugledni filmski producent koji je preživio zatočeništvo njemačkih koncentracijskih logora, a u Jasenovcu mu je ubijen djed. 

>> Hasanbegović: Moderna Hrvatska nije sljednik NDH, nastala je 1990. 

>> HNS neće sudjelovati na komemoracijama u Jasenovcu, traži uvjete za zajedničku

Komentara 71

CR
CROLINDA
11:11 22.04.2016.

mir žrtvama Jasenovca a obljetnicu Bleiburga i Križnog puta tog mirnodopskog megazločina istrjebljenja koji se dakle dogodio nakon proglašenja svršetka rata ova vlast ako je domoljubna morala bi obilježiti ukidanjem Trga Maršala Tita u Zagrebu i općom zabranom javnog veličanja istoga

CR
CROLINDA
11:19 22.04.2016.

konstantno poražavajuće stanje takozvanih domoljubnih vlasti u Hrvatskoj nije to što im "antifašisti" nasilu nameću stalno temu ustaša i NDH da zasjene svoje pokvarenosti zločine i grijehe nego više to što jedna današnja Hrvatska još uvijek javno veliča Josipa Broza Broza zvanog Tito nazivlje po njemu ulice i trgove - takva Hrvatska koja očito još nije istinski zbiljski mentalno slobodna ni u punom ni u pravom smislu riječi takva Hrvatska koja još nije samu sebe priznala niti je sama sebi priznala svoju pobjedu u Domovinskom ratu - takva Hrvatska je odraz indolencije svih dosadašnjih navodno domoljubnih vlasti

Avatar delminium
delminium
12:47 22.04.2016.

Ma bravo ministre diko nasa pozdravlja te duvanjski .... bećar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije