Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA SUDSTVA

Zlata Đurđević o sukobu Plenkovića i Milanovića: Nije mi ugodno biti u ovome svemu

Zlata Djurdjevic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
12.05.2021.
u 23:16

Izjave da je 'prodavačica boze' nije htjela komentirati te je kazala kako ju to ne zanima

Iako je premijer Plenković u nekoliko navrata naglasio kako ne može podržati kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda prof. Zlatu Đurđević zato što je pristala biti dijelom nezakonite procedure, Đurđević je za RTL Direkt objasnila kako to nije istina. 

- Ja sam znala da je ovo politički izbor i da ću nastojati biti nepristrana s obzirom na ugled funkcije za koju sam se javila. Nije mi ugodno biti u ovome svemu, ali pokušavam se držati van svega. Ne mislim komentirati postupke ni jednog ni drugog i moram reagirati jedino onda kada se govore neke neistine o meni. Pisala sam taj program znanstvenim pristupom. Sada se ti neki dijelovi, koji govore o uzrocima sadašnjeg stanja, koriste protiv mene. Vidi se iz programa da ja nisam pokušala pridobiti niti politiku niti sud i mislim da nema osnova da se tvrdi da sma ja nešto napisala što nisam. Ja nisam rekla da politika bira suce, no za razliku od EU, kod nas će se dogoditi da će sud izgubiti sav legimitet. Bitan je i članak 4. gdje se spominje kontrola sudstva, no meni zaista nije jasno kako se sada ta kontrola provodi, kazala je prof. Đurđević. 

Kao i u svom programu, kritizirala je trenutno sudstvo te kazala kako bi postupak odabira suca trebao biti transparentan i javan gdje će se cijeniti stručnost sudaca.

-  Nažalost, trenutno imamo situaciju u kojoj suca bira Državno sudbeno vijeće i to glasovanje je tajno, od 11 članova 7 njih su suci. U zapadnim demokracijama kada i imate neka Vijeća, ona su najčešće sastavljena od članova iz nekih drugih struka. Primjerice, u Španjolskoj je predsjednik Vijeća predsjednik države, no ne znam kako bi to prošlo kod nas, napominje. 

- Ja se nisam javila na prvom natječaju, kao ni mnogi drugi koji su kvalificirani za to. Bila sam u jednom drugom postupku, za sutkinju ELJSP, no ovo je postupak u kojem imate ovlaštenog predlagatelja i u tom aspketu ja se nisam bila dužna javiti. On je mene u ožujku pitao želim li biti kandidatkinja i kazala sam da hoću. Nigdje u zakonu ne piše da sam se ja morala javiti na prvom natječaju. Ja sam objekt postupka, a kako sam mogla prekršiti zakon? Ne može politika preuzeti pravo da odlučuje o zakonitosti. Ja pozivam da se podnese prijava da se vidi u čemu sam ja to nezakonito postupila, pozvala je Đurđević. 

Izjave da je 'prodavačica boze' nije htjela komentirati te je kazala kako ju to ne zanima. 

- Ne povlačim se, napisala sam taj program i potrudila sam se. Neću se više javljati na natječaj. No, moram samo napomenuti da Zakon o sudovima ne predviđa da nakon kraja godine zamjenik predsjednika suda može i dalje obavljati tu funkciju. Dakle imat ćete vlast koja nema nikakvi legimitiet, pa ne znam kako možete imati povjerenje u takvo nešto, govori.

 

Jandroković o Milanoviću: Klatara po Hrvatskoj cijeli dan i lupeta čitav niz besmislenih uvreda

 

 

 

 

Komentara 31

HU
Hubrvi
00:09 13.05.2021.

Predsjednik ili predsjednica vrhovnog suda Hrvatske ne moze biti netko tko bi bio Milanovicev ili Plenkovicev. Zato je dobro i ispravno da Premijer trazi, da se postuje zakonska procedura. A to znaci, da sudsko vijece raspisuje natjecaj, da sudsko vijece, a ne Milanovic ili Plenkovic vrednuju te prijave i da onda sudsko vijece predlaze Predsjedniku drzave jednog ili vise kandidata, izmedju kojih onda Predsjednik izabire jednog kojeg predlaze Saboru na potvrdjivanje. Sve ostalo su nebuloze preprodavaca usisavaca s Trnja.

BR
Breoxs
02:06 13.05.2021.

Zlata Đurđević je imala i ima lijepi posao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Onda je postala izbor predsjednika Milanovića, a ne sudačke struke ili Pravnog fakulteta, te su je provlačili kroz političku kaljužu. Brojali su joj krvna zrnca, istraživali tko je bio u srpsko-okupacijskoj vojsci, posala je prodavačica boze, diskreditirali su je kao pravnicu koja ne poštuje pravnu proceduru. Čak i da je izaberu, ne bi prošla sigurnosnu provjeru i našli bi joj da je prijetnja ustavnom poretku RH, izbacili bi na Jelačić plac 7-8 kg njezinog prljavog rublja.

Avatar peacemaker
peacemaker
06:46 13.05.2021.

Čudno,nije se kandidirao Milanovićev kandidat Savo Štrbac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije