Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška

Žižek: Ne razaramo, samo smo svjedoci samouništenja sistema

wall (1)
AFP/PIXSELL
10.10.2011.
u 10:35

Dok se prosvjedi šire diljem SAD-a, u epicentar zbivanja navratio je slovenski filozof da bi bezrezervno podržao najupornije koji protekla tri tjedna noće pod "vedrim" nebom u njujorškom parku Zuccoti.

Samo dan nakon što su se prosvjedi proširili diljem SAD-a i dva dana nakon podrške koju je njujorškim prosvjednicima uputila jedna od triju laureatkinja Nobelove nagrade za mir Liberijka Leymah Gwavee, prosvjednike je svojim dolaskom ohrabrio i ljubljanski "div" Slavoj Žižek.

Okarakteriziravši moćnike s Wall Streeta kao "pogane i bezrezervne štovatelje blasfemičnih idola" nasuprot prosvjednicima – egalitarne zajednice kojom upravlja Sveti duh – Žižek je upozorio prisutne da trebaju biti svjesni opasnosti koja prijeti od onih koji njihovu borbu nastoje prikazati kao bezopasan moralni protest.

 – Oni će vam reći da ste sanjari. Pravi sanjari su oni koji misle da stvari mogu beskonačno ostati takvima kakve jesu. Mi nismo sanjari. Mi se budimo iz sna koji se pretvorio u noćnu moru. Mi ne razaramo ništa. Samo smo svjedoci procesa samouništenja sistema – istaknuo je Žižek na početku svog izlaganja.

 Spominjući raspad komunizma, uputio je retoričko pitanje zašto je moguće zamisliti kraj svih stvari, ali ne i kapitalizma? Također je upozorio prisutne da ne upadaju u klasičnu zamku samozaljubljenosti.

 – Tu leži opasnost. Ovdje se dobro zabavljamo. Ali karnevali su jeftini. Bitno je ono što ostaje dan poslije kada se vratimo normalnim životima. Hoćemo li tada zateći promjene? Ne bih volio da se jednog dana osvrnemo i kažemo sami sebi: bili su to lijepi dani, bili smo mladi i bilo je predivno. Sjetite se zbog čega smo stvarno ovdje i koja je osnovna poruka, a to je: dozvoljeno nam je razmišljati o alternativama – istaknuo je moralni autoritet utvrdivši da živimo u svijetu koji nije savršen i da smo toga svi svjesni.

 No, što uistinu želimo te koja bi socijalna organizacija eventualno mogla zamijeniti kapitalizam i kakvi bi novi vođe bili poželjne u novom sistemu, pitanja su na koja samo budućnost može dati odgovor.

Komentara 222

PA
patuljčica..
19:12 10.10.2011.

primjedba Ne radi se o osobnom, individualnom nivou. Shvatite to već jednom.

Avatar bakunjin
bakunjin
21:45 10.10.2011.

karneval it is

PA
patuljčica..
16:31 10.10.2011.

rea Svi veliki ljudi su van vremena i prostora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije