Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljedice presude

Životno osiguranje za žene u 2013. i 66 posto skuplje

'gradska...zagreb...24.08.2002. spica u zagrebu - prepune terase kafica u bogovicevoj snimio: goran stanzl'
''
04.08.2012.
u 08:30

Hrvatska će nove uvjete primjenjivati šest mjeseci kasnije od EU – od srpnja 2013.

Ukidanje pozitivne diskriminacije žena kod sklapanja polica osiguranja imat će prilične financijske konzekvence – u nekim vrstama životnog osiguranja plaćat će i 66 posto skuplju premiju! Europski sud pravde još je lanjskog ožujka odlučio osiguravateljima zabraniti procjenu rizika s obzirom na spol, no Hrvatska će nove izračune koristiti tek od srpnja 2013. s polugodišnjim pomakom u odnosu na osiguravatelje u EU koji s novom praksom kreću 21. prosinca 2012.

Nova diskriminacija

Premda je sud zaključio da je dosadašnja praksa bila diskriminatorna, osiguravatelji smatraju da će ona takva tek – postati.

– Ukidanjem spola kao faktora rizika čini se svojevrsna diskriminacija jer će se sada bolji rizici plaćati više kako bi se lošiji rizici plaćali manje – izravan je Neven Tišma, predsjednik uprave KD Lifea, koji postavlja pitanje i jesu li nova pravila svojevrstan kraj osiguravateljne civilizacije i narušavanje principa zdravog razuma. Prema njegovu izračunu, u novoj "unisex" polici, koja će vrijediti i za žene i za muškarce, nekih bitnih razlika kod klasičnog mješovitog životnog osiguranja neće biti; žene će ga, na primjeru police s osiguranom svotom od 15.000 eura na 30 godina, plaćati 4,6 posto više, muškarci 2,9 posto manje. No, situacija se mijenja kod izračuna osiguranja za slučaj smrti; za osiguranu svotu od 25.000 eura na isti rok, žene će ubuduće plaćati 66 posto veću premiju, muškarci 20 posto nižu!

Dosad muške rente veće

– Zbog manjeg korištenja automobila žene su bolji rizici, dulje žive i premija za rizik smrti im je niža, no u rentnom osiguranju muškarci, koji žive kraće, primaju veće rente za isti ulog – objašnjava Tišma.

Činjenica je i da preslagivanje u shvaćanju rizika spola dovodi u pitanje neke temeljne postavke osiguravateljnog biznisa, u kojem se veći rizik više plaća, pa se očekuje da će osiguravatelji u pomanjkanju ovog parametra pojačati druge; pušenje, rizična zanimanja, zdravstveno stanje, dob... dok neki novi sud ne odluči da je i takvo vrednovanje – nepravda.

Komentara 9

OB
-obrisani-
09:05 04.08.2012.

za sads e nije taj niko jos rodio koji ce dobiti van svotu koju je uplacivao u "zivotno osiguranje" ni u eu a jos manje u hrvatskoj-primjer nasa prijateljica koja zivi u njemackoj sad kad su bili doma rekla je: ja placam mjesecno 87 eura a van cu dobit kad dodjem u penziju 14 eura, ja joj velim: to si ti krivo razumjela-a placa 28 "zivotno", njezin sin koji je bankar i to ne bilo kakav bankar veli: tocno je sta je rekla mama, tocno 14 eura za 87??????????????

OB
-obrisani-
09:06 04.08.2012.

doktorica po oni mamlazi kojis e dadu nagovorit-to ti je isto kad tebi decko obeca da ce te zenit, a ti spustis gacice a on "zaboravi" sta ti je rekao-to isto on je obecao svakoj-isto ko i osiguranje-ludom radovannje.

DO
doktorica
08:51 04.08.2012.

tko se danas uopće osigurava!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije