Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdanska kampanja

Životinje nisu predmeti da biste ih kupovali i poklanjali kao darove

Foto: Ana Mihalić
1/3
29.11.2018.
u 18:34

Ako želite novog člana obitelji, učinite dobro djelo i životinju udomite. I Stiv je jedan od napuštenih pasa koji u prepunim hrvatskim skloništima čekaju dom

Približavaju se blagdani, vrijeme je donošenja odluka što darivati svojim najdražima. Neka to nikako ne budu životinje, poručuju udruge Mreže za zaštitu životinja u velikoj blagdanskoj kampanji “Udomi – ne kupuj”.

Ovaj poziv uputit će i na jumbo plakatima koji će biti postavljeni u više od 20 gradova Hrvatske, s jasnom porukom da se ljubav ne kupuje. Ako želite novog člana obitelji i želite učiniti dobro djelo u povodu blagdana, životinju udomite.

Foto: Mirna Herman

– U Hrvatskoj tisuće pasa i mačaka u skloništima i domovima volontera udruga za zaštitu životinja čekaju dom, situacija možda nikad nije bila gora. Stoga poručujemo svima koji žele kućnog ljubimca da odu u sklonište ili lokalnu udrugu za zaštitu životinja i izaberu psećeg ili mačjeg prijatelja kojem će pružiti dom – ističe Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja.

Životinje nisu predmeti i ne bi se trebale kupovati, a ne bi trebale biti ni poklon. Mreža za zaštitu životinja poziva sve koji imaju uvjete da udome životinju jer, kad bi svi umjesto kupnje izabrali udomljavanje, sva bi skloništa u Hrvatskoj bila prazna. Mace, kunići i psi koji s jumbo plakata pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje, uz poruku “Ljubav se ne kupuje”, ukazuju na problem napuštanja velikoga broja životinja koje čekaju dom. Apelirat će i na provođenje Zakona o zaštiti životinja, nužnost propisivanje trajne
sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i kontrolu mikročipiranja.

Foto: Mare Milin

Pas Stiv tek je jedna od tisuća napuštenih životinja koje traže dom. U Skloništu za životinje Prijatelji u Čakovcu je oko 700 pasa, slična je situacija i u drugim skloništima, prepuna su neželjenih i odbačenih životinja. Udruge članice Mreže, a ima ih više od 40, predano rade na spašavanju, udomljavanju i dizanju svijesti o dobrobiti životinja i potrebi njihova udomljavanja.

Ključne riječi

Komentara 2

AR
Armagedon
21:00 29.11.2018.

Ajde please razmislite što pišete.... ne kupuj, ne poklanjaj, ali udomi...... što je pjesnik htio reći! Dajte se zbrojite..... pas , mačka , zec itd.... su živa bića i obaveza...... i tko ih udomi ili pokloni nekome tko to želili i voli.... je učinio dobro djelo... i stvorio obavezu..... a vi ne bi da se slatko blago pokloni za blagdane osobama koje to vole i žele.... zašto!??? glumite nešto a ni sami ne znate što.....ali ne za te drage životinje nego za neko svoje prekakavanje ...... stvorili ste kult od toga.... u današnje vrijeme kad ljudi nemaju hrane za sebe.... a kamoli za obaveze prema životinjama,... za trošak cjepiva, pregleda, tableta za ovo, ono...... znate li koliko pas košta ...... bolje vam je da ne lupetate previše, jer će vam skloništa biti prepuna pasa koje nitko neće uzeti

ZA
Zagorec101
13:33 30.11.2018.

dobro nebudem kupio, hranite si ga sami

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije