Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povratnici iz njemačke

Mnogi odlaze iz Hrvatske, ali oni su se odlučili vratiti: 'Nije to život ako se samo radi'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.04.2019.
u 10:18

Krajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 395.665 državljana Hrvatske, ali sve je veći broj onih koji su se odlučili vratiti kući

Dok se stotine Slavonaca iz rodnog kraja  seli u Irsku ili Njemačku, braća Luka i Miroslav Šošić kupili su jednosmjernu kartu u smjeru Osijeka. U tuđini, točnije u Njemačkoj, ne teče med i mlijeko, zaključila su dvojica povratnika.

– Stanarina je puno manja nego vani, a životni troškovi ipak su manji – kaže Miroslav, dok brat Luka zaključuje da život nije život ako čovjek ima samo radno odijelo i pidžamu, a iz pidžame uskače u radno odijelo.

Krajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 395.665 državljana Hrvatske. 

– Veliki broj onih koji su planirali ili željeli iseliti to je već i učinio. To ne znači da će broj sljedećih godina ubrzano padati, ali je moguće da smo dosegnuli vrh tog vala – poručio je demograf Dražen Živić.

Najviše stanovnika iselilo se upravo s istoka zemlje, a da se opustošena Slavonija oporavlja, pravi primjer je mala Općina Antunovac. Načelnik Davor Tubanjski kaže da čak imaju i jednu obitelj koja se doselila iz Splita, prenosi dnevnik.hr

– U posljednjih pet godina prema prometu nekretnina prodano je četrdesetak kuća. Možemo otprilike reći da je došlo tridesetak novih obitelji. Imamo i jednu obitelj koja je došla iz Splita – kaže Tubanjski.

>> Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

 

 

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
11:04 17.04.2019.

U kapitalizmu Vas Poslodavac nece placati za ispijanje kave, pricanje viceva, politike itd. Trazi se rad i rezutati rada.

TR
trabant7
12:45 17.04.2019.

Da, život je svaki dan po kafićima, ništa ne radit i biti roditeljima na grbači.

Avatar Melankolija
Melankolija
11:35 17.04.2019.

Vracaju se oni koji nisu ni trebali ici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije