Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život nakon presude

Od čega žive Sanaderi? Otkrivamo što će im biti oduzeto, a što će im ostati

Petra i Bruna Sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
17.03.2014.
u 10:13

Bruna se zaposlila kao liječnica, glumica Petra zarađuje i kao model, Mirjana prima profesorsku plaću, a Ivo saborsku mirovinu.

Iako je bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj obitelji blokirana imovina u vrijednosti od 23,7 milijuna kuna – računi s novcem, umjetničke slike i skulpture, nekretnine, udjeli u tvrtkama (osim trećine vile u Kozarčevoj te stana u Splitu i automobila) – njegova supruga i kćeri, pa i on sam, ipak imaju od čega živjeti.

Mirjana Sanader kao profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu ima plaću od otprilike desetak tisuća kuna, a Sanader prima saborsku mirovinu koja bi također mogla iznositi oko 10-ak tisuća kuna. Prosječna povlaštena saborska mirovina (koju je Kukuriku vlast ukinula), naime, iznosi nešto malo više od 9000 kuna.

Dužan odvjetnicima

Njih dvoje tako zajedno mjesečno imaju oko 20.000 kuna, a početničku plaću prima i Bruna Sanader koja je kao liječnica zaposlena u Vinogradskoj bolnici. Starija kći Petra bavi se glumom u Americi, a navodno nešto zarađuje i kao model. Kada se sve skupa zbroji, Sanaderova supruga i kćeri imaju sasvim dovoljno za prosječan život lišen nekog luksuza.

Budući da je Sanader u istražnom zatvoru, njegov „stan i hrana“ na račun su države. Odvjetnički tim – Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković te Gorana Suića – Sanader ne plaća redovno. Nešto im je platio na početku njegovih sudskih procesa, a iako ni oni sami ne znaju kako će naplatiti obranu, ipak ostaju uz njega. Naši izvori tvrde da Sanader u Remetincu nema nikakve posebne želje, pa tako ne naručuje hranu iz zagrebačkih restorana (što je bio hit među mnogim političko-gospodarsko-mafijaškim uhićenicima), pa se može pretpostaviti da mirovinu usmjerava supruzi, a možda dio i odvjetnicima.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Dvadeset minuta tjedno

Iako se u javnosti stvorio dojam da supružnici Sanader ne komuniciraju i da Mirjana, koja se nije pojavila ni na raspravama ni na dvjema presudama protiv Sanadera u procesima koji se protiv njega vode, ne dolazi ni u posjete u Remetinec, naši sugovornici tvrde suprotno. Ona navodno bivšeg premijera u Remetincu posjećuje svakog (ili gotovo svakog) četvrtka, kada on ima 20-ak minuta za posjete, budući da se od ponedjeljka do srijede održavaju rasprave. U posjete mu navodno tada dolazi i kći Bruna koja se na suđenju sa sestrom Petrom i majkom Mirjanom pojavila jedino kada su trebale svjedočiti. U javnosti je pak ostao zabilježen tek jedan Mirjanin posjet Sanaderu, i to kada se vratio iz Austrije. Tada je Sanaderova supruga iritirana novinarima pred Remetincem zaustavila nepoznatog vozača, ubacila mu se auto i dala petama vjetra. Mirjana Sanader, kaže nam osoba bliska Sanaderovima, ne prati domaće medije, a kada primi gosta u posjet u Kozarčevu na televizoru su uglavnom strani programi. Ona se drži svog fakulteta i ljudi s kojima komunicira uglavnom su njeni kolege profesori.

Osim supruge i kćeri, Sanadera u Remetincu posjeti i brat don Vinko te sestra Danica (sada ne jer je u Italiji), ali i brat iz Švicarske. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović već je isticao da se Sanader psihički izuzetno dobro drži, unatoč tome što sada ima već dvije nepravomoćne presude protiv sebe – onu u slučaju Ina-Mol, Hypo te za Fimi mediju. Ni on, kako doznajemo, uopće ne čita „negativne“ tekstove o sebi, a svu pažnju i koncentraciju usmjerio je na svoje procese.

Fokusiran na procese

Apsolutno je fokusiran, pa odvjetnici kažu da im on obavi veliki dio posla kada je riječ traženju nelogičnosti u iskazima svjedoka i sl. Sanader je sam postavio svoju obranu tako da ne priznaje krivnju, a odvjetnički tim „samo“ to pravno formulira. U slučaju Ina-Mol i Hypo, Sanader je nepravomoćno kažnjen s deset godina zatvora i mora vratiti 3,6 milijuna kuna.

U slučaju Fimi medija kazna je devet godina, a postane li presuda pravomoćna, morat će vratiti 15,2 milijuna kuna. Vrhovni sud još nije odlučio o njegovoj žalbi za Inu-MOL i Hypo, a kada odvjetnici dobiju pismeni otpravak presude za Fimi mediju, podnijet će žalbu i za taj predmet.

>>Dobije li Sanader maksimalnih 15 godina, iz zatvora će izaći sa 74 godine

>>Donosimo popis računa obitelji Sanader s kojih će skinuti 15,2 mil. kn

Komentara 147

IV
IvaHorvath
10:18 17.03.2014.

Blokirana imovina obitelji Sanader nije jedina njihova imovina.

TM
tesla moj ponos
10:38 17.03.2014.

Zamislite da su državne institucije radile svoj posao i da nisu bile političko samoposluživanje kojekakvim frustriranim alfa mužjacima - kako bi danas živjeli hrvatski građani ? Nisu krivi Sanader i Vidošević jer takvim bolesnim umovima netko je na vrijeme trebaobao stati na kraj. Očito je i taj netko bio jednak njima i jednako je pridonio hrvatskom moralnom i materijalnom kolapsu kao i oni. Taj NETKO koji je namjernim propustom uspio uništiti sve što se dalo uništiti trebao bi biti zajedno s njima na optuženičkoj klupi !

BA
balic
10:19 17.03.2014.

70racuna u Hravtskoj i Austriji ,posten covjek ima jedan racun i jednu stednu knjizicu ili1stedni racun ,ovaj lopov u velikom stilu ima 70. Pa sad ko je lud nek povjeruje da su Sanader i njegovi uz njega posteni ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije