Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASELJE ROMA U Strmcu Podravskom žele normalan život

Život im ugrožavaju psi lutalice, štakori i žohari

romistrmec-txt.jpg
Foto: Marko Jurinec
26.10.2008.
u 21:51

Većina od 600 stanovnika u naselju Roma u Strmcu Podravskom vodi svakodnevnu borbu sa žoharima i štakorima u njihovim kućicama i drvenim ili blatnim kolibama. Žohara je bezbroj, a štakora, kažu, velikih i poput pasa.

Najgore je noću
Žohari gmižu na svakom centimetru njihova skučenog sobička od svega nekoliko četvornih metara u kojem boravi i do desetero ljudi. Zavuku se ispod kreveta, po zidovima, iza televizora i ostalih predmeta koje imaju u kući. Najgore je noću kada spavaju.

- Ako preko noći ostave ostatke nepokrivene hrane na tanjuru, ujutro se sav tanjur zacrni od žohara. Hrana se može baciti, a djeca su gladna. Nemaju svi uvjete za higijenu - upozorava Zdenko Oršuš, predstavnik vijeća mladih Roma u Varaždinskoj županiji, čijoj su djeci štakori pojeli dva zeca koje su imala za igru. Kaže da i veliki štakori stalno borave u njihovu naselju. Posvuda je njihov izmet koji širi zarazu među stanovništvom, posebice kod male djece. Magdalena Oršuš, majka šestero djece također svakodnevnu borbu vodi sa žoharima.

- Puna nam je kuća žohara. Moje petogodišnje dijete završilo je dva puta na Hitnoj jer mu je žohar tijekom spavanja ušao u uho - kaže M. Oršuš. Boris Oršoš ističe da im se noću dok spavaju osim žohara i štakori uvlače u kuće i hodaju po njima.

Potrebna deratizacija
- Svi imaju štakore i žohare. Žohari lete, a vrlo često su cijeli zidovi crni od njih. Nitko nam ne dolazi uništiti ih. Nekada i sami kupimo sprejeve pa ih poprskamo, no nikako ih ne možemo iskorijeniti jer dolete od drugih koji ih ne uništavaju. Stanovnici romskog naselja kažu da se lijevi dio njihova naselja, koji pripada općini Cestica, donekle još i deratizira, no desni dio koji pripada općini Petrijanec nije bio deratiziran već godinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije