Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Josić:

'Život branitelja vrijedi koliko i jedna plastična dvojezična ploča. To je sramotno'

Tomislav Josić
Foto: Branimir Bradarić
1/3
27.09.2019.
u 14:44

Kazao je kako Vukovar ni danas nije spreman za dvojezične ploče te da će o stanju prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru biti riječi na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati tijekom listopada.

Život jednoga hrvatskog branitelja vrijedi koliko i jedna plastična dvojezična ploča. To je sramotno, rekao je to predsjednik Savjeta za branitelja gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić na današnjoj konferenciji za novinare.

Josić je novinarima rekao kako je poslije šest godina trajanja sudskog postupka i dva mjeseca prije zastare sud osudio bivšeg policajca Sašu Sabadoša na šest mjeseci zatvora ili godinu dana uvjetno za teške ozljede koje je nanio vukovarskom branitelju Darku Pajičiću dok je razbijao dvojezičnu ploču postavljenu na pročelje PP Vukovar.

– Prilikom toga napada Pajičić je zadobio teške tjelesne ozljede te je preminuo u vrijeme vođenja sudskog procesa protiv Sabadoša. Interesantno je kako je policija isti dan protiv Pajičića i Roberta Horvata, koji su razbijali postavljenu ploču, podignula kaznene prijave, ali da nikada nije podignula kaznenu prijavi pa niti pokrenula disciplinsku mjeru protiv Sabadoša. Tek devet mjeseci poslije DORH je podigao kaznenu prijavu protiv Sabadoša – rekao je Josić.

Kaže i kako se tijekom postupka protiv Sabadoša promijenilo 5 sudaca iz raznih razloga te da je Sabadoš u međuvremenu otišao u mirovinu. Podsjetio je i na riječi bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je komentirajući ozljede Pajičića rekao „rakija je kriva“, ali i koji je u PP Vukovar poslao dvije unutarnje kontrole koje su rekle da je Sabadoš postupao u skladu s pravilima službe.

– Ova presuda kaže kako to i nije bilo baš tako. Šest godina je trebalo za presudu Sabadošu, a u isto vrijeme je osuđeno 30 branitelja koji su razbijali dvojezične ploče. Policajac Igor Gilja, koji je razbio ploču za vrijeme njezina čuvanja, suspendiran je isti dan i ubrzo je otpušten iz službe. Nisu odgovarali ni tada vladajući iako je Ustavni sud RH kazao kako su ploče postavljene protuustavno – istaknuo je Josić.

Prema njegovim riječima za razbijanje dvojezičnih ploča još se samo sudi Marijanu Živkoviću i Stevi Culeju.

Na novinarski upit smatra li aktualnu vladajuću garnituru odgovornom, Josić je rekao kako se sve događalo 2013. godine, u vrijeme premijera Zorana Milanovića, ali da ni od sadašnje vlasti ne očekuje ništa posebno, odnosno očekuje da štiti svoje službenike i da ne poduzima ništa. Kazao je kako Vukovar ni danas nije spreman za dvojezične ploče te da će o stanju prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru biti riječi na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati tijekom listopada. Kada je riječ o mogućem prosvjedu kojim bi se još jednom ukazalo na nerad državnih institucija kod rješavanja pitanja ratnih zločina, Josić je rekao da će odluku o njegovu održavanju ili neodržavanju donijeti gradonačelnik Ivan Penava.  

Novinari su Josića pitali i o Miloradu Pupovcu i treba li SDSS ostati dio vladajuće koalicije. Odgovarajući na to pitanje, Josić je rekao kako je o Pupovcu mnogo puta govorio, da o njemu ne misli ništa dobro kao i da se njega pita kako Pupovac sigurno ne bi sjedio u Hrvatskom saboru. Ipak, kazao je i kako ne traže razvrgavanje koalicije nego samo da državne institucije počnu raditi svoj posao.  

– Nisam zadovoljan sa svime što je učinjeno u proteklih 28 godina. Učinjeno je malo ili ništa. Da sam ja gradonačelnik, znao bih hoće li biti prosvjeda ili neće, ali ovako ne znam. Mi možemo napraviti prosvjed, ali kakvi će rezultati biti? Potrošit će se ljudi i sredstva kojih nema – kazao je Josić koji nije želio govoriti ni o predsjedničkim kandidatima.

Odgovarajući na to pitanje, rekao je kako ne zna ni za jednoga predsjednika koji je učinio nešto mnogo za braniteljsku populaciju, ali i da je svjestan kako su ovlasti predsjednika male. Naglasio je da predsjednički kandidat za sada nije prezentirao svoj program, što planira raditi, ali i da nitko od kandidata ne bi trebao na osnovu Vukovara stjecati poene. 

Video: Potpora Marijanu Živkoviću

Komentara 21

Avatar nosac
nosac
15:24 27.09.2019.

kak sam se danas smijao dok su ovi sazvali konferenciju, pričali su samo o milanoviću, ostoji, josipoviću, sdp-u ovo ono, pa dajete im recite da je hdz već 4 godine na vlasti....

DU
Deleted user
16:34 27.09.2019.

Uostalom, ne radi se o braniteljima nego o gaženju onih koji su najviše izgubili, umjesto podrške i razumijevanja dobijaju psovke, uvrijediš li plenkovića ili nekog političara ideš u zatvor, uvrijediš li onog kojemu su djeca ubijena dobiješ napredak u karijeri

Avatar Syssko
Syssko
15:01 27.09.2019.

Narod bira vlast koja koalira s onima koji su prijateljevali sa Vučićem i Šešeljem 90-tih i zato je sve tako kako je, ne biraju nam Japanci vladu niti Australci. Sutra bi istu koaliciju HDZ-SDSS NAROD podržao jer ankete kažu dada je HDZ daleko najjači, znači Pupovac je izborio te ploće u Vukovaru, Plenkovićeva MILICIJA razbija glave ljudima poput Pajčića i nikom ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije