Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju za obzor

Živko Kustić: Ni ja ne bih stavljao križeve u javne ustanove

kustić
Foto: Luka Klun/PIXSELL
1/2
06.02.2010.
u 11:43

Katolički novinar i publicist govori o tome zašto je znao da će Josipović pobijediti Bandića, o odnosu klera i naroda, grijesima društva...

Legendarna pisma seoskog župnika don Jure iz Glasa Koncila upravo izlaze u knjizi koju će izdati zagrebačka Alfa, a don Jure je zapravo – don Živko. Don Živko Kustić, katolički novinar i publicist, nekadašnji glavni urednik Glasa Koncila i Ike, sada duhovnik u Domu umirovljenika Centar u Zagrebu i kolumnist u dnevnim novinama.

 Sviđa li vam se Ivo Josipović?

 – Ne bih znao reći što uopće znači pitanje sviđa li mi se netko ili ne, ali mi zakonito izabrani predsjednik moje države nekako sjeda u okvire onoga što možemo smatrati dobrim.

 A to što se izjašnjava kao agnostik?

– Nedavno je Esad Ćimić vrlo dobro objasnio da agnostik ne znači ateist. Agnostik je čovjek koji s pitanjem Boga nije načisto, koji ne govori niti da ga ima niti da ga nema i ne pripada nijednoj religijskoj zajednici, ali nije protivnik Božji.

 Je li to ključna razlika između ateista i agnostika?

 – Ateist je uvjeren da Boga nema i druge u to uvjerava, a agnostik priznaje da mu nije jasna ta definicija.

 Ali, što ako je u današnje vrijeme agnosticizam, eufemizam za ateizam jer je ljepše u većinski katoličkoj zemlji reći da si agnostik nego ateist?

– Ne samo u većinski katoličkoj zemlji nego i u civiliziranom svijetu riječ ateizam jako je neugodna. To samo znači da se razvila opća svijest. Nije da se čovjek pretvara, nego ga prilike tjeraju da iznova mora o tome misliti.

Jesu li se onda kod nas mnogi ateisti nominalno pretvorili u agnostike?

 – Vjerujem čak nešto drugo: da su bili agnostici i prije, ali su se zvali ateistima iz neke partijske dosljednosti.

Znači, oni koji su lupali po vama bili su agnostici?

– Oni koji su mene mučili? Oni su bili politički neprijatelji moje Crkve i moga naroda! A ima li Boga ili ga nema, uopće im nije bilo važno.

Bilo im je to sporedno?

– Oni su se pokrivali teorijom ateizma, ali zapravo su bili neprijatelji moje Crkve i moga naroda.

Zašto su onda crkveni vrh i kler dali podršku Bandiću ako je to sada sve tako jednostavno?

– Nisu baš mnogi dali potporu, ali razumljivo je da nekoliko, čak i istaknutih predstavnika Crkve, razmišljalo da će biti teško glasovati za nekoga tko zvuči kao bivši komunist pa su se pokolebali tražeći izlaz u ovome drugome, koji je također jučerašnji komunist. Tako da u drugom izbornom krugu za vjernika i nije bilo mnogo izbora. Nijedno ni drugo nije mu bilo idejno blisko.

Obojica su, dakle, bivši komunisti.

– Točno, samo što mnogi, i od kršćana koje poznajem, skloni su misliti da je sadašnji predsjednik ipak nekako europskiji i kulturniji.

Hoće li on inzistirati na uklanjanju vjerskih obilježja iz javnih ustanova?

– Ne znam, to njega treba pitati. Nije još rekao što misli o tome. To ionako nije presudno pitanje.

Ali, izazvalo je burne reakcije?

– Izazvalo je burne reakcije kao i mnoge druge stvari koje nisu domišljene kod nas, a ako se o tome dublje promisli, onda ćemo znati što misliti. Mi još nemamo gotove definicije o tome.

Treba li to definirati i kako?

– Mislim da to ne treba definirati niti u vezi s tim tjerati velik spor. Kako je došlo, tako neka se razvija. A što će od toga biti, ja ne znam.

Trebaju li biti vjerska obilježja u javnim ustanovama?

– Da se mene pitalo nakon pada komunizma, ne bih inzistirao na tome da se to postavi u javne ustanove.

 Zašto?

– Zato što javne ustanove nisu vjerske, a 50 godina naučili smo biti i te kakvi vjernici i bez križa i bez plaće svećeniku pa smo i dalje mogli biti dobri vjernici i bez križa u necrkvenoj prostoriji. I bez svećeničke plaće. A dobili smo i jedno i drugo.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem Obzoru

Komentara 197

OB
-obrisani-
17:48 06.02.2010.

pitanje , je..ko se ovdje pravi glup...??

Avatar Getrib
Getrib
15:51 19.07.2014.

Jedan od svećenika koji je dobro razumio i realnije tumačio sadašnjost, možda zato što je bio grkokatolik.

OB
-obrisani-
12:37 06.02.2010.

Ja bi stavija kriz u sve javne kuce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije