Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iseljavanje mladih

'Živjeli smo od tatine plaće, za mamu nije bilo posla. Tad su odlučili otići...'

Getty Images
01.08.2018.
u 18:05

'Živjeli smo u nadi da će se obećanja političara napokon ispuniti, ali to su samo puste priče'

Problem iseljavanja u Hrvatskoj je jedan od važnijih problema. Mladi ne mogu zamisliti pozitivnu budućnost u Hrvatskoj pa sreću žele pronaći u susjednim zemljama.

Jedna od njih je i Matea Brizić iz Dugog sela koja je, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji, napustila Hrvatsku prije četiri godine preselivši se u München.

Roditelji su htjeli osigurati bolju budućnost za svoju djecu pa su odlučili preseliti se u Njemačku, prenosi 24 sata.

- Troškovi za šesteročlanu obitelj bili su sve veći, a plaća sve manja. Nismo mogli ništa štedjeti. Živjeli smo u nadi da će se obećanja političara napokon ispuniti, ali to su samo puste priče.

Živjeli smo od tatine plaće, a za mamu nije bilo posla. Tad su roditelji odlučili da je najbolje otići - prisjeća se Matea.

Bilo im je jako teško napustiti Hrvatsku, no morali su. Kada su došli u München najvažnije im je bilo savladati jezik, pa se Matea ubrzo i zaposlila u jednoj tvrtki u kojoj je odrađivala praksu. Sada radi šest dana u tjednu po osam sati, a plaćena je 7000 kuna.

U slobodno vrijeme bavi se i folklorom.

- Članica sam Kulturno-umjetničkog društva Posavina, gdje sam upoznala nove prijatelje s kojima vikendom obavezno izlazim u "naše" klubove kojih u Münchenu ne manjka. Naime, u Münchenu su naši ljudi gdje god se čovjek okrene. Može se reći čak i da se hrvatski jezik ovdje priča puno više nego njemački - dodaje.

Što se cijena tiče, kaže da su slične kao i u Hrvatskoj, no izlasci i stanovi su skuplji.

Na pitanje ako se razmišlja vratiti u Hrvatsku zajedno sa svojom obitelji, kaže da iako se rado vraćaju ne žele se vratiti, a nakon njih, doselila se i njihova rodbina, a i prijatelji.

>> Pogledajte i galeriju fotografija 'Velalučani se opraštaju od svog Olivera'

1/47

Komentara 62

Avatar poljicanin
poljicanin
20:30 01.08.2018.

"a plaćena je 7000 kuna",u Münchenu,zanimljivo.Da li stan i režije isto plaća u kunama?VL nadmašuje sebe....

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
21:35 01.08.2018.

Suština je iseljavanja što su čak i zaposleni na rubu materijaalne egzistencije, pogotovo ako uzdržavaju višečlanu obitelj, na jednoj strani, nepotizam zbog kojeg nesposobni uhljebi napreduju, dok vrijedni, stručni i odgovorni nemaju šanse za to na drugoj strani, naravno daa se zapošljavaju samo ZNA SE i koalicijski kadrovi i njihovi dični potomci, na trećoj strani, tako da svi ambiciozni i ugroženi, su se okanili svake nade i jedini izlaz vide u iseljavanju na Zapad gdje je svaki vrijedni, stručni i odgovorni i pošteni radnik cijenjen više od Zapadnjaka (koji rad manje više smatraju robijom) vremenom postaaje ovima šefom. Dakle radoholičari su svjesni da će, po početnoj Golgoti, doći u poziciju priznatog radnika u firmi, što će mu pružati solidnu zaradu za dostajan život njega i obitelji. Naravno u Lijepoj našoj o svemu tome ne može ni maštati, jer ga u tome spriječava iskustvo iz radnog i društvenog okruženja. Jedan moj poznanik Slovak je pred desetak godina iselio u Englesku i uspio vremenom je u vlasnika firme Engleza steći poziciju osobe od potpunog povjerenja (drži čak i kasu), a kupio je stariju kuću koju renovira u vilu. Ranije su "Jugošvabe" odlazili na privremeni rad u inozemstvo, a sve što su uštedjeli su investiraali u tamnici naroda, a sadašnji iseljenici nemaju namjeru da se vraćaju u Domovinu i ulažu zaradu u objekte, već će stanove i domove stjecati u inozemstvu. Zato je zalud očekivanje vjerodomoljubnih dvonožnih glodara kako će glodati njihove Eure.

Avatar southman
southman
18:29 01.08.2018.

Političari ne iseljavaju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije