Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARTA RIZIKA

Živite u Zagrebu, Splitu, Rijeci ili Dubrovniku? Evo koliko je vaš kvart ranjiv na potrese

Procjena rizika
Foto: HUKM
13.10.2017.
u 23:21

Karte su objavljene prije desetak dana, a sada je korisnicima dostupna i interaktivna karta koja omogućuje svakom stanovniku tih gradova pretraživanje razine rizika po adresi

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava 13. listopada Hrvatska udruga kriznog menadžmenta (HUKM) objavila je interaktivnu kartu rizika od potresa za četiri najugroženija grada: Zagreb, Rijeku, Split i Dubrovnik.

Karte su objavljene prije desetak dana, a sada je korisnicima dostupna i interaktivna karta koja omogućuje svakom stanovniku tih gradova pretraživanje razine rizika po adresi.

U priopćenju HUKM-a stoji kako su putevi za evakuaciju izrađeni da bi osigurali najsigurniji i vremenski najučinkovitiji put za stanovništvo iz rizičnog područja.

>> Kartu možete vidjeti OVDJE

Evakuacijske površine su mjesta na koja bi stanovništvo trebalo biti upućeno, obzirom na zadovoljavajuća obilježja prihvata i pristupa nakon potresa. Pogodne su na otvorenim prostorima izvan središta gradova. Putevi omogućuju najkraće vrijeme evakuacije iz područja najvišeg seizmičkog rizika do najbližeg sigurnog mjesta.

Vrijeme evakuacije prikazano na karti raspodijeljeno je na 3 razine: 3, 7 i 10 minuta. Maksimalno vrijeme puta iz rizičnog područja do prihvatnih površina je 10 minuta.

 

Pristupni putevi omogućuju žurnim službama i logistici brzi pristup gdje je pomoć najpotrebnija. To uključuje spašavanje i prijevoz ozlijeđenih osoba, gašenje požara, uspostavu vode za piće i električne energije uz uspostavu ostalih kritičnih funkcija društva. Putevi su određeni točkama interesa (bolnice, vatrogasne postaje itd.), kao i obilježjima prometne infrastrukture.

Mjesta okupljanja žurnih službi određena su kako bi se omogućio najbrži pristup područjima najvišeg seizmičkog rizika većinom problematike starih jezgri središta gradova i prohodnosti nakon potresa. Vrijeme pristupa na karti prikazano je u  intervalima: 3, 7 i 10 minuta. Najduže vrijeme pristupa je 10.5 minuta.

Prometna infrastruktura i njena otpornost pri određivanju puteva mjerena je senzorom satelita rezolucije 1.5 m što predstavlja trenutno najprecizniji alat kriznog menadžmenta u svijetu te je na lokalnoj vlasti da usvoji predložena rješenja prilikom izrade Planova djelovanja civilne zaštite.

Komentara 2

Avatar ivo587
ivo587
00:17 14.10.2017.

gledam kartu i kaže da je s druge strane ceste neprihvatljiv rizik, a s moje prihvatljiv ??

IL
ilijan
07:34 14.10.2017.

Glupost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije