Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARENJE OTPADOM

Živi zid: Ustavni sud nas treba štititi od loše vlasti, ali to ne čini

Konferencija Živog zida
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.11.2019.
u 14:05

- Apsurd je da sporna odluka stupa na snagu od nove godine, a u Narodnim novinama se objavljuje tek 9. siječnja što jasno pokazuje da je stupila na snagu prije nego je itko uopće mogao znati za nju - izjavio je Ivan Vilibor Sinčić

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić katastrofalno upravlja gospodarenjem otpadom zbog čega Hrvatsku očekuju visoke kazne, upozorili su danas saborski zastupnici Živog zida i njihov europarlamentarac i čelnik Ivan Vilibor Sinčić, dodavši kako će se zbog laganja Europskoj uniji otrovati neka naselja i gradovi. Podsjetili su na Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta otpada koju je ministar Ćorić donio 21. prosinca 2018. godine, a koja je stupila na snagu 31.12.2018., zbog koje se sad mnogi gradovi i općine našli u problemima, neki jer su ostali bez odlagališta otpada, a drugi jer bi sad trebali primati tuđi otpad.

Problem je, ukazali su, i u Ustavnom sudu koji je dobio na desetke zahtjeva za ocjenu ustavnosti no na njih ne odgovara unatoč propisanom roku od 30 dana, kao primjerice Gradu Supetru kojim je Ustavnom sudu zahtjev urudžbirao još 1. srpnja.

- Apsurd je da sporna odluka stupa na snagu od nove godine, a u Narodnim novinama se objavljuje tek 9. siječnja što jasno pokazuje da je stupila na snagu prije nego je itko uopće mogao znati za nju. Drugi apsurd je da Ćorić uočava da Odluka nije u skladu s važećim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, pa ide mijenjati taj Zakon kako bi ga uskladio s Odlukom, umjesto da se Odluka pokorava Zakonu. Ministar Ćorić dekretom, svojevoljno, bez ikakve procjene i analize kako će to utjecati na već donesene dokumente od strane grada i na okoliš, vrši pravno nasilje i ugrožava zdravlje ljudi. Dolazimo tako i do konačnog apsurda odnosno neustavnosti novoga Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Neustavan je jer ne može ministar Tomislav Ćorić Odlukom narediti niti komunalnim poduzećima niti gradskom vijeću grada Supetra da primi otpad iz nekih drugih odlagališta, jer je to jednostavno nije u njegovoj nadležnosti, već nadležnosti gradova i općina prema organskom Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi – kritizira Sinčić.

Zato su se, nastavlja, Ustavnom sudu obratili deseci gradskih vijeća, gradova i općina, poput Supetra, no unatoč rokovima nema odgovora.

- Postaje jasno da Sud štiti Ćorićeve promašaje i krši svoj Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH. Ministar želi obmanuti EU kako Hrvatska rješava problem smeća, no to se ne događa, i ja ću se kao član Odbora za zaštitu okoliša u Europskom parlamentu potruditi da se o tome sve čuje u institucijama EU – kazao je Sinčić te pozvao sve gradove, općine i udruge s ovim problemom da mu se obrate kako bi zajedno stali na kraj, kako je rekao, "Ćorićevom cirkusu".

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladimira Mascarelli iz Udruge Naš Supetar rekla je kako je Supetar u problemu jer Ustavni sud ne želi riješiti njihov predmet na vrijeme.

- Na djelu je i instrumentalizacija inspekcije zaštite okoliša koja tjera gradove, općine i komunalna poduzeća da protupravno prihvate odluku ministra, kao i da nezakonito postupaju jer će primanjem tuđeg smeća postati ekološke bombe. Pišu kazne na osobe, na direktore komunalnih poduzeća, na gradonačelnike i ne postoji niti jedna normalna osoba u Hrvatskoj koja je direktor ili gradonačelnik ili načelnik koja može platiti 100.000 kn kazne iz svog osobnog džepa da bi izdržala taj pritisak koji se radi preko inspekcija koje ih tjeraju u kriminal – prigovorila je Mascarelli.

Podsjetila je kako su prije ove odluke o gašenju odlagališta trebali biti izgrađeni Centri za gospodarenje otpadom, no to se nije dogodilo, jednako kao ni burze otpada ili bio energane. Sada građanima zbog toga prijeti poskupljenje otpada, iako bi se reciklaža otpada, koja danas diže cijenu po Hrvatskoj, zapravo trebala financirati iz reciklaže odvojenih sirovina, no za to nisu osigurani potrebni uvjeti.

- Sve ovo je sramota, i Ustavni sud bi nas trebao štititi od loše vlasti, no ni oni to ne čine – zaključila je Mascarelli.

Komentara 1

ZA
Zagy154
15:14 12.11.2019.

Tko je ova sekta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije